Unik studie: Hushållssysslor minskar risken för att dö i hjärt-kärlsjukdom  

Vill du minska risken för att drabbas av hjärt-kärlsjukdom men har svårt att pallra dig till gymmet? Då kanske du ska satsa på hushållssysslor istället – de ger nämligen också hälsovinster. 


Publicerad den: 2018-01-29
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Unik studie: Hushållssysslor minskar risken för att dö i hjärt-kärlsjukdom  
Annons

Hjärt- och kärlsjukdomar är sjukdomar i hjärtats och resten av kroppens blodkärl. Huvudorsak till sjukdomen är åderförkalkning. Man får olika symptom beroende på var i kroppen åderförkalkningen är mest utvecklad. 

Allvarliga komplikationer vid typ 2-diabetes: Det här behöver du veta »

Alla drabbas av åderförkalkning

Alla får åderförkalkning, men det börjar i 20-årsåldern och ökar med stigande ålder. Men det finns ett antal kända riskfaktorer som kan förvärrad åderförkalkning: 

 • Tobaksrökning 
 • Om åderförkalkning finns i familjen. 
 • Manligt kön 
 • Diabetes, typ1 och typ2 
 • Högt blodtryck 
 • Högt kolesterolinnehåll i blodet 
 • Övervikt, särskilt bukfetma 
 • Stress 
 • För lite motion 
Det är sedan tidigare känt att fysisk aktivitet, alltså träning av olika slag, minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Men vad som inte varit känt tidigare är att även aktivitet på låg intensitet, som att utföra hushållssysslor, stå eller gå faktiskt också ger effekt. 

En halvtimme ger hälsovinster 

Enligt en unik studie från Karolinska Institutet minskar nämligen risken för att dö i hjärt-kärlsjukdom med 24 procent om man ersätter en halvtimmes stillasittande om dagen med vardagsaktiviteter.  

Forskarna tittade på data där 1200 svenskars aktivitetsnivå mättes med hjälp av rörelsemätare. Efter 15 år tittade de sedan på hur deras olika nivåer av fysisk aktivitet påverkade dödligheten ibland annat hjärt-kärlsjukdom.  

Annons
Annons

 

Detta visar studien:  

 • Om man ersätter stillasittande med fysisk aktivitet med vardagsaktiviteter i 30 minuter beräknas risken för att dö i hjärt-kärlsjukdom minska med 24 procent.  
 • Ersätts stillasittande istället med fysisk aktivitet på minst måttlig intensitetsnivå (t. ex en rask promenad) eller med mer intensiv träning i 10 minuter minskar risken med 38 procent och i 30 minuter med hela 77 procent, enligt beräkningarna.  

 

– Vi har även i en tidigare studie kunnat visa att personer som sitter stilla i sammanlagt mer än 10 timmar per dag har 2,5 gånger högre risk att dö i förtid jämfört med personer som sitter sammanlagt mindre än 6,5 timmar per dag, säger Ing-Mari Dohrn, postdok vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle vid Karolinska Institutet och författare till studien i ”Clinical Epidemiology”, enligt ett pressmeddelande från Karolinska institutet.  

Annons
Annons

 

  Källor

 • Karolinska Institutet - http://ki.se/nyheter/vardagsmotion-gav-ovantat-stora-halsovinster

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-04-8 20:09 (3 år sen)

  Väldigt intressant och lärorik information. Hoppas att det kommer våra barn och ungdomar till del i skolan. Den typen av kunskap kan aldrig komma för tidigt. Grunden för smart levene läggs bäst i unga år.
  Själv fick jag mig en tankeställare och ska redan i morgon lägga om mina rutiner. Jag vill leva frisk och länge med ett innehållsrikt liv. Vem vill inte det?

 • Avatar Tidigare användare 2018-01-29 16:39 (3 år sen)

  Obs obs obs mitt namn o ålder får INTE INTE synas på nätet !!!

 • Avatar Tidigare användare 2018-01-29 16:29 (3 år sen)

  Ja, påminn med dylika tips o annat. Jag själv "drar upp" mig längs ledstången till andra våningen (vindeltrappa med 12 trappsteg av trä) flera gånger daglign för att slippa gå på gym. Ålder 77 år.