Tydligare riskmarkörer ska hittas för hjärt- och lungsjukdomar

Ett nytt forskningsprojekt hoppas ge bättre kunskap om vilka som riskerar att drabbas av hjärt-, kärl- och lungsjukdomar. Bland annat vill man se om det finns någon skillnad i insjuknande mellan olika socioekonomiska grupper.

Publicerad den: 2014-10-13
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Nästa år startar en studie vid Universitetssjukhuset i Linköping som ska pågå i två eller tre år. Närmare 5 000 patienter kommer att undersökas inom projektet som ingår i Swedish CardioPulmonary bioimage Study, SCAPIS. Deltagarna är mellan 50 och 65 år och varje patient får genomgå noggranna kontroller som varar i två dagar. Bland annat undersöks hjärtat och lungor i en datortomograf och magnetkamera, det blir ultraljudsundersökningar av halskärl samt spirometri där lungfunktionen studeras.

Resultatet samlas i en nationell databas som därefter finns tillgänglig för forskning under en lång tid framöver. Förhoppningen är att hitta tydligare riskmarkörer för hjärt-, kärl- och lungsjukdomar, samt kartlägga fler mekanismer bakom sjukdomsförloppen.
Ett specifikt mål är dessutom att se om det finns skillnad i insjuknande mellan olika socioekonomiska grupper. Datainsamlingen ska starta om ett år, i oktober 2015, och projektet leds av professor Carl Johan Östgren vid Universitetssjukhuset i Linköping.

SCAPIS är en storskalig vetenskaplig studie där totalt 30 000 personer ska undersökas i åldrarna 50-65 år. Datainsamling har redan inletts vid universitetssjukhusen i Göteborg och Malmö. SCAPIS drivs av Hjärt- och lungfonden och det insamlade materialet hoppas ge en unik kunskapsbank som kan ligga till grund för nya behandlingar av hjärt-, kärl-, och lungsjukdomar.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons