Tweets kan avslöja hjärtbesvär

Ilskna Tweets kan vara en säkrare indikation på hjärtsjukdom än faktorer som utbildning och inkomst. ”Negativa känslor kan indirekt leda till hjärtsjukdom”, säger forskaren Margaret Kern.

Publicerad den: 2015-01-26
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Det är forskare i USA och Australien som står bakom upptäckten. De har undersökt twittermeddelanden skrivna mellan 2009 och 2010 av invånare i cirka 1 300 amerikanska län. Forskarna lade märke till att ord som uttryckte negativa känslor så som stress, ilska och trötthet var starkt kopplade till risken att dö i hjärtsjukdom. Ord för positiva känslor, som ”underbart” eller ”vänner” indikerade istället på en lägre risk, enligt forskarna.

Den risken kvarstod även efter att man tagit hänsyn till traditionella faktorer för hjärtbesvär, som exempelvis utbildning och inkomst.

Twitter kan därmed ge en fingervisning om sjukdomsmönstret i samhället, menar forskarna bakom studien.

Annons
Annons

– Att få den här informationen genom undersökningar är dyrt och tidskrävande, men än viktigare, man är begränsad av frågorna i undersökningen, säger forskaren Johannes Eichstaedt vid University of Pennsylvania enligt tidskriften Association for Psychological for Science.

Tidigare forskningsstudier har visat på en koppling mellan ens mentala tillstånd och språket, vilket i sin tur kan påverka risken för hjärtbesvär. Vissa känslor, som depression och fientlighet, har en biologisk effekt på hjärtat. Negativa känslor kan även påverka beteendet så att personen blir mer benägen att dricka alkohol, äta sämre mat och isolera sig socialt – faktorer som ökar risken för hjärtsjukdom, menar forskaren Margaret Kern som är en av författarna bakom studien.

Hennes kollega Gregory Park påpekar att Twitter kan vara en bra kanal för att fånga upp information som de annars får via hälso- och demografiska indikationer.

Annons
Annons

– Men det tillför även något extra. Så förutsägelser genom Twitter kan faktiskt vara mer tillförlitliga än användningen av ett antal traditionella variabler, säger han.

 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons