Två teskedar salt om dagen - ökar inte risken för hjärt-kärlsjukdom

Enligt en omfattande internationell studie ökar inte risken för hjärt-kärlsjukdom om man har ett saltintag motsvarande två teskedar per dag. ”Generellt behöver folk inte vara jättebekymrade över just saltet”, säger Annika Rosengren, professor i medicin vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.

 


Publicerad den: 2018-08-20
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Två teskedar salt om dagen - ökar inte risken för hjärt-kärlsjukdom
Annons

I studien, som forskare från ett tjugotal länder står bakom, ingick 94 000 deltagare, 35-70 år gamla, från 18 regioner runt om i världen.

Resultatet visar att flertalet personer inte ökar sina hälsorisker om de håller sig till ett dagligt intag på två och en halv tesked salt (12,5 gram), vilket motsvarar fem gram natrium.

Men det behöver inte vara farligt att få i sig mer salt heller - risken med högt intag av natrium kan i praktiken uppvägas av en diet med mer kaliumrika livsmedel, såsom frukt, grönsaker, mejeriprodukter och potatis, skriver Sahlgrenska akademin i sitt pressmeddelande.

Annons
Annons

Allvarliga komplikationer vid typ 2-diabetes: Det här behöver du veta »

Majoriteten i Kina får i sig mer än fem gram natrium

Hos de flesta länder låg majoritetens konsumtion av natrium på tre till fem gram per dag.

Kina utmärkte sig dock, där fick 80 procent av deltagarna i sig mer än fem gram natrium per dag, med förhöjd frekvens av hjärtinfarkt och stroke som följd.

Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar max två gram natrium, medan American Heart Association menar att intaget inte bör överstiga 1,5 gram per dag.

Ingen fara med ett måttligt intag

Enligt forskarna finns det inte några övertygande bevis för att personer med måttligt intag av natrium eller saltintag ska behöva sänka sin konsumtion för att förebygga stroke och hjärtsjukdomar. 

– Vi vet mer och mer att vuxna individer inte behöver vara så väldigt bekymrade för saltet. Om man har uppnått medelåldern och inte äter allt för mycket salt och har normalt blodtryck så kan man ta det lugnt, då behöver man inte koncentrera sig på just det, utan istället se till att man i största allmänhet äter en nyttig kost med mycket grönsaker, säger Annika Rosengren som också är medförfattare och ansvarig för den svenska delen av studien, i pressmeddelandet.

Samtidigt menar hon att det finns en klar koppling mellan högt blodtryck och salt och påpekar att ungefär tre fjärdedelar av det salt vi får i oss från livsmedel som vi själva inte har kontroll över, som färdiglagad mat, smör, ost och bröd.

– Det kan exempelvis leda till att barn och ungdomar utvecklar högt blodtryck när de blir vuxna. Livsmedelsindustrin måste sluta hälla salt i maten i onödan, säger hon.

 

Annons
Annons

LÄS FLER ARTIKLAR OM: Hjärt- & kärlsjukdom

    Källor

  • https://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//ingen-fara-med-drygt-tva-teskedar-salt-om-dagen.cid1578639 - Sahlgrenska Akademien

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu