Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tusentals hjärtsjuka får inte den bästa vården

Trots att den akuta hjärtsjukvården är i världsklass får långt ifrån alla med kronisk hjärtsvikt effektiv behandling. Uppemot 8 000 patienter borde få läkemedel för att minska risken för hjärtinfarkt, visar en ny utvärdering från Socialstyrelsen.

Publicerad den: 2015-12-14

Annons

Var tionde person över 80 år är drabbad av kronisk hjärtsvikt – en sjukdom som innebär att hjärtat inte orkar pumpa ut tillräckligt med blod i kroppen.

– Trots att sjukdomen är så vanlig och allvarlig får den inte tillräcklig uppmärksamhet i vården. De behandlingar vi rekommenderar i de nationella riktlinjerna och målen för hjärtsjukvården kommer alltför få till del, säger Socialstyrelsens utredare Maria State i ett pressmeddelande.

I dagsläget är det endast tre landsting som uppnår Socialstyrelsens mål om att ge minst 65 procent av hjärtsviktspatienterna så kallad basbehandling med två särskilda läkemedel. Det är landstingen Västerbotten, Gotland och Örebro.

Annons
Annons

Skillnad mellan män och kvinnor

Den nya utvärderingen från Socialstyrelsen visar att sviktpacemaker, som hjälper patienten att förbättra hjärtrytmen, opereras in på tre gånger så många hjärtsjuka i Västerbotten jämfört med Värmland. Det finns också en tydlig skillnad mellan könen – betydligt fler män än kvinnor får en sviktpacemaker.

– Underbehandlingen är stor. Uppemot var tionde som vårdats på sjukhus för hjärtsvikt läggs in på nytt redan inom en månad. Här ligger Sverige betydligt sämre än genomsnittet bland OECD-länderna, säger Björn Nilsson som är enhetschef.

Stor risk för återinsjuknande 

Men utvärderingen visar även på stora framsteg för svensk hjärtsjukvård. Idag överlever exempelvis dubbelt så många patienter en hjärtinfarkt än för 20 år sedan. Fast när det gäller eftervården vid hjärtinfarkt finns förbättringsbehov.

– Den som lämnar sjukhuset efter en hjärtinfarkt har förhöjd risk att insjukna igen. Vården kan göra betydligt mer för att stödja patienten att minimera riskfaktorer som rökning och förhöjda blodfetter, säger Maria State i pressmeddelandet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons