Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Triglycerider kopplas till hjärtsjukdom

Annons

Höga nivåer av det ”onda” LDL-kolesterolet anses vara kopplat till ökad risk för kranskärlssjukdom. Däremot har det varit mindre klart om motsvarande samband gäller för triglyceriderna, som är en annan typ av fettämnen som cirkulerar i blodet. Men nu visar nya rön från ett internationellt forskarnätverk, lett från University of Cambridge i Storbritannien, att höga triglycerider verkligen ökar risken för kranskärlssjukdom.

Forskarna bakom de nya rönen har studerat orsakssamband mellan olika genvarianter och sjukdomsutfall, med en metod som kallas medelsk randomisering. De har studerat en variant för genen ApoA5, som har betydelse för triglyceridnivån i blodet. Forskarna jämförde förekomst av genvarianten i relation till triglyceridnivån, andra riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom samt förekomst av sådan sjukdom i olika grupper av individer.

Totalt ingick data från över 300 000 personer i analysen. Slutsatsen som forskarna drar är att personer som har en genetisk relaterad ökad benägenhet till höga triglycerider även hade ökad benägenhet att drabbas av hjärtsjukdom. Men samtidigt framhåller de att det behövs resultat från randomiserade studier med läkemedel som sänker triglyceriderna innan det kan bli aktuellt att börja behandla triglycerider.&nbsp

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.