Syrgasbehandling vid hjärtinfarkt förebygger inte utveckling av hjärtsvikt

I en stor svensk studie har forskare vid Karolinska Institutet kunnat visa att syrgasbehandling inte förebygger utvecklingen av hjärtsvikt. Behandlingen minskar inte heller risken för att dö på lång sikt vid misstänkt hjärtinfarkt, menar forskarna, och nu räknar de med att resultaten kommer att påverka vårdrekommendationerna för hjärtinfarktsbehandling i hela världen.


Publicerad den: 2018-08-27
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Syrgasbehandling vid hjärtinfarkt förebygger inte utveckling av hjärtsvikt
Annons

Över hundra år har syrgas används vid vård av patienter med hjärtinfarkt, trots att behandlingen inte haft någon vetenskapligt belagd effekt på patienter med normal syresättning i blodet.

Men under 2000-talet har forskare börjat misstänka att behandlingen är verkningslös vid hjärtinfarkt, skriver Karolinska Institutet i ett pressmeddelande.

– Vår nya studie fyller en central kunskapslucka kring behandling av hjärtinfarkt. För ett år sedan kunde vi konstatera att syrgasbehandling inte verkar minska risken att dö upp till ett år senare. Nu kan vi bekräfta detta fynd också på lång sikt och även visa att syrgasbehandling inte heller minskar utvecklingen av hjärtsvikt, vilken är den mest befarade komplikationen av hjärtinfarkt. Baserat på detta kan man numera sluta använda syrgas rutinmässigt och sjukvårdspersonalen kan i stället koncentrera sig på mer effektiva åtgärder och skyndsam transport till sjukhuset, säger Robin Hofmann, som är biträdande överläkare och ansvarig forskare vid institutionen för klinisk forskning och utbildning, Södersjukhuset, på Karolinska Institutet, i pressmeddelandet.

LÄS MER: Specialistläkarens tips för att lindra oro vid hjärtsvikt

Kort om studien:

  • Studien genomfördes på 35 svenska sjukhus där över 6 500 patienter med misstänkt hjärtinfarkt slumpvis behandlades med eller utan syrgas.
  • Syrgasbehandling inte är skadligt, men att det inte heller ökar överlevnad eller minskar komplikationer som utveckling av hjärtsvikt eller nya hjärtinfarkter, visar resultatet.
  • Studien presenteras under kardiologikongressen European Society of Cardiology (ESC) i München, och har publicerats i tidskriften Circulation.
  • Studien finansierades av Hjärt-Lungfonden och Vetenskapsrådet.

LÄS FLER ARTIKLAR OM: Hjärt- & kärlsjukdom

 

Annons
Annons

    Källor

  • Karolinska Institutet - https://ki.se/nyheter/syrgasbehandling-vid-hjartinfarkt-hindrar-inte-hjartsvikt

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu