Svenskars saltintag lagom enligt ny studie

Livsmedelsverkets rekommendation att minska saltintaget till hälften saknar vetenskapligt stöd. Det anser en av forskarna bakom en stor internationell studie. Men Livsmedelsverkets rekommendation kvarstår.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2014-08-15
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Annika Rosengren, professor i medicin vid Göteborgs universitet och en av forskarna bakom studien menar att svenskar idag får i sig lagom med salt.

– Den mängd salt som de flesta svenskar får i sig verkar vara på en lagom nivå i förhållande till risken att insjukna i hjärt-kärlsjukdom. Om man skulle minska saltintaget drastiskt genomför man ett stort naturligt experiment utan vetenskapligt stöd, säger hon till Dagens Medicin.

Saltintaget hos nästan 102 000 personer från hela världen har studerats av Annika Rosengren och hennes kollegor från flera olika länder. Det man har gjort är att mäta saltutsöndringen i urinen hos deltagarna. Deltagarna har följt i 3,7 år.

Annons
Annons

Resultaten, som presenterats i två artiklar i tidskriften New England Journal of Medicine visar bland annat att de personer som hade lägst risk att drabbas av hjärt- kärlsjukdom hade ett saltintag på 7-13,8 gram per dag. Vilket ligger ganska nära genomsnittssvenskens 10-12 gram. Ett annat resultat är att högt saltintag var kopplat till högre blodtrycksvärden. Detta var framför allt tydligt hos personer med redan etablerat högt blodtryck, hos dem som åt mer än 12 gram koksalt om dagen och dem som var äldre än 55 år.

– Förut har man sagt ”ju lägre saltintag desto bättre”. Det tycks dock finnas en fara i att minska saltintaget för mycket, säger Rosengren till Dagens Medicin.

Livsmedelsverket har kommenterat resultaten från studien och menar att det inte finns några skäl till att börja salta mer på maten. I dag rekommenderar Livsmedelsverket ett dagligt intag av salt på högst 6 gram per dag. I genomsnitt äter vi i Sverige 10-12 gram salt per dag.

Annons
Annons

– Studien är intressant, eftersom den visar på delvis andra resultat än den samlade forskning som Livsmedelsverket i dag bygger kostråden på. Vi kommer självklart att granska den närmare och se om den kan ge skäl till en förändrad bedömning, säger Anette Jansson, dietist vid Livsmedelsverket.

Till skillnad från tidigare forskning tyder den nya studien på att ett dagligt intag av salt på mellan 7 och 13,8 gram salt per dag skulle vara bäst för att undvika hjärt- och kärlsjukdomar. Det är klart högre än nuvarande rekommendation, men ligger ganska nära det genomsnittliga intaget bland den svenska befolkningen.

– Vi blev förvånande över nivåerna. Samtidigt är studien en observationsstudie, som visar på samband, men inte orsaker. Det finns ingenting som tyder på att det skulle vara skadligt att minska på saltet. Därför vill jag verkligen avråda den som i dag har ett lågt saltintag att börja salta maten extra, säger Anette Jansson.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tommy 2014-08-16 07:22 (5 år sen)

    Problemet med de flesta studier som gjorts, är att de fokuserar sig på saltet, o inte tar i beräkning att folk som saltar också oftast äter en annan föda, fett, chips, pommes, o det är fömodligen inte saltet som orskar högt blodtryck o dålig hälsa, utan kosten.
    Att dra ner på saltintaget alltför mycket skapar kroniska njurproblem.
    Dra inte ner på saltet, är riktig mat istället för pommes


Annons
Annons
Annons