Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Studie: Stöd för vegetarisk kost efter hjärtinfarkt

Fyra veckor med vegetarisk diet till patienter som haft kärlkramp eller hjärtinfarkt ledde till större sänkning av bland annat kolesterolvärden än vad en diet innehållande kött gjorde. Det visar en randomiserade studien, skriver Dagens Medicin.


Publicerad den: 2019-09-02
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Vegetarisk
Annons

Syftet med studien var att förbättra den grundläggande förståelsen för kostens betydelse hos denna patientgrupp, menar Demir Djekic, läkare och forskare på Universitetssjukhuset i Örebro är huvudförfattare till studien till Dagens Medicin. Och det trots att studien är lite så är den betydelsefull menar han.

Så gjordes studien:
 • 31 individer, som behandlas med ballongvidgning och står på standardbehandling efter kärlkramp eller hjärtinfarkt, fick via lottning en vegetarisk diet med inslag av ägg och mejeriprodukter eller en kost med kött.
 • Deltagarna som vårdades vid hjärtkliniken vid universitetssjukhuset i Örebro fick även en måltidsplan som var anpassade efter det individuella kaloribehovet.
 • När fyra veckor gått övergick alla studiedeltagarna till fyra veckors vanlig kost. Därefter följde ytterligare fyra veckor med den diet som de inte testat innan, en så kallad cross-over studiedesign. Innan och efter de olika kostperioderna mättes ett antal riskmarkörer för hjärt-kärlsjukdom.

Att ha för höga halter av skadliga blodfetter, framför allt LDL-kolesterol, kan leda till hjärt-kärlsjukdomar. Resultaten av studien visade att deltagarna fick lägre nivåer av oxiderat LDL-kolesterol, en fraktion av det onda kolesterolet som spelar en roll för både bildningen och bristningen av plack i kranskärlen. Deltagarna hade även lägre värden av LDL kolesterol och totalkolesterol. De minskade även något i vikt och kroppsmasseindex. Den vegetariska kosten påverkade också nivåerna av olika bakteriearter i mag- och tarmkanalen och metaboliter,  små molekylär i plasma.

– Ett annat fascinerande fynd var att en del individer med högre nivåer av vissa specifika bakteriearter i mag-tarmkanalen tycktes svara bättre på den vegetariska kosten, och sänkte sina LDL-värden mer än andra studiepersoner. Det är något som skulle vara intressant att gå vidare med, säger Demir Djekic till Dagens Medicin.

Han menar också att man på Hjärtkliniken i Örebro jobbar mycket med att den här patientgruppen ska nå sina målvärden för bland annat blodfetter. Men många gör inte det, trots att de är välbehandlade.

– Att äta vegetariskt kanske kan gör att fler når dem, säger Demir Djekic.

Annons
Annons

  Källor

 • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/09/01/stod-for-vegetariskt-efter-hjartinfarkt/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-09-3 09:36 (3 år sen)

  Det står inte vad det är för kött eller vad det är för vegetariskt. Det står heller inte vilka andra brister eller problem man fått av vegetarisk kost.
  Det är skillnad på kött och kött. Kött är allt från vildfångad fisk från Alaska innehållande mängder av nyttigheter, till rökt, processad salamikorv med nitritsalter som dessutom är cancerframkallande. Det står heller inte om man fått bra grönsaker anpassade efter sitt egna unika behov eller om man fått en massa soja, smakförstärkare, quorn och liknande som inte är bra för resten av kroppen.
  Detta kan behöva klargöras, då det är som natt och dag.
  Onödigt att posta en artikel utan att ge detaljerna, då det är avgörande. Avgörande är också varje individs egna metabolism. Om personerna har kropp som bör inta vegetariskt, är det bra. Om inte, är det inte bra. Därför, igen, mer info behövs.


Annons