Fler män får hjärtinfarkt när det snöar

En kanadensisk studie visar på samband mellan hur mycket snö som faller och risken att under tiden drabbas av hjärtinfarkt.

Lovisa
Publicerad den: 2017-02-27
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Studien som bygger på information om 200 000 hjärtinfarkter som skett i Québec visade att risken för hjärtinfarkt ökade betydligt dagarna efter snöfall. Ju mer snö desto större såg risken ut att bli. Skillnaderna var dessutom mycket tydligare hos män än hos kvinnor. Hos kvinnor såg man nästan inget samband alls.

Förklaringen till både riskökningen och könsfördelningen har enligt forskarna att göra med snöskottande. Skottar man snö ökar hjärtats aktivitet och blodtrycket höjs tillfälligt, liksom vid all annan fysik träning. Det är en riskfaktor. Vidare förklarar forskarna det som att män i högre omfattning är de som skottar och därmed också drabbas. Det är dock helt utan hänsyn till huruvida svenskar är jämlikare i sin snöskottning.

Läs också: Svårt psoriasis ökar risken för hjärtinfarkt

Annons
Annons

David Erlinge, professor i kardiologi vid Lunds universitet ser även kylans effekt som en bidragande faktor och förklaring.
– Vid lägre temperatur får fler människor hjärtinfarkt. Kärlen drar ihop sig för att spara värme, och då ökar också motståndet för hjärtat att pumpa blod.
Risken för att drabbas av hjärtinfarkt gällde inte bara äldre människor, utan även yngre. Men risken är som störst hos dem med risker för hjärtinfarkt sedan tidigare, vilket kan vara en varning till de som ska ut och skotta snö under kvällen.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons