Statiner effektiva mot hjärtinfarkt

Statiner skyddar mot hjärt-kärlsjukdom på fler sätt än vad som tidigare har varit känt. Forskare från Karolinska Institutet visar i en studie vilken immunologisk effekt statinerna har – och presenterar därmed en ny teori till varför statiner är effektiva på att förhindra hjärtinfarkt. Studien publiceras i Journal of the American Heart Association.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2016-09-23
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Åderförkalkning kan leda till flera allvarliga sjukdomstillstånd, bland annat hjärtinfarkt och stroke. Hjärtkärlsjukdomar ökar i hela världen och är också den främsta orsaken till dödsfall i vår del av världen.

Professor Johan Frostegård vid institutet för miljömedicin vid KI, har länge intresserat sig för ålderförkalkning och vilka faktorer som kan tänkas ligga bakom denna kroniska inflammation. Statiner är ett vanligt läkemedel och som ofta används för att förhindra exempelvis hjärtinfarkt.

– Vi kan visa hur statiner kan skydda mot hjärtkärlsjukdom genom en ny specifik immunologisk mekanism och jag tror att detta kan förklara mycket av statinernas positiva effekter. För första gången kan vi visa att en immunologisk behandling vid åderförkalkning faktiskt kan fungera, säger Johan Frostegård, professor i medicin, institutet för miljömedicin vid KI samt överläkare vid akutfunktionen, Karolinska Universitetssjukhuset.

Annons
Annons

Läs mer om:

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Kristina 2016-11-10 21:51 (4 år sen)

  Jag jobbar i Primärvården och hör ofta antingen via telefonrådgivningen eller de som besöker vårdcentralen att patienter mår dåligt av statiner. Vanligaste symtomet har varit muskelsmärta.
  Vad jag har hört lite från personer som läser rapporter, forskning etc ingående är att resultat som presenterats om att Statiner ska vara bra och förhindra hjärt- och kärlhändelser, har visat felaktiga/missvisande svar. Den enda skillnaden mot den som tar Statiner och den som inte tar Statiner är 3-4 extra levnadsdagar. De enda personer som eventuellt kan ha nytta av dem är de som redan genomgått hjärtinfarkt - men det är fortfarande osäkert. När det gäller kolesterol så tillverkar ju kroppen 80% själv och resten får vi i oss via kosten. Kolesterol är ett viktigt ämne.

 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2016-09-26 21:16 (4 år sen)

  Många har kunnat undvara sina rollatorer sedan de slutat med statiner. Man kan skydda blodkärlens väggar, göra dem mjuka och stärka dem vilket ger bättre resultat.
  Hittade en kort artikel här:

  http://www.pusha.se/min-alder-75-ar-biologisk-alder-43-ar-las-mer

  Det finn godkända hälsopåstående om att kombinationen av tallbarks och blåbärsextrakt gör just detta. Dessutom skyddar antioxidanterna mot fortsatt härskning av blodfetterna som blir åderförkalkning.
  Massor av studier visar detta tydligt Barkextrakt av unik tall har studerats i femtio år bl.a. i Finland.

 • Avatar Leg.Apotekare 2016-09-26 21:05 (4 år sen)

  Tycker det är oroväckande att så många har så negativa kommentarer kring statiner när det finns så självklara evidens kring nyttan med statiner (långtidsanvändning). Samtidigt är det även välkänt att läkemedel som exempelvis statiner ogillas väldigt ofta då nyttan med medicinen inte märks av omedelbart. Patienten märker ju inte någon direkt skillnad efter intag av en statin tablett och då kan medicinen lätt komma att upplevas som onödigt. Statiner minskar morbiditet/mortalitet, det är välstuderat, just efter en långtidsanvändning.

  Jag ser att många utav kommentarerna handlar om muskelsvaghet/smärta (myopati) som faktiskt är en biverkan av vissa statiner. Drabbas man av den biverkan finns det ofta hjälp att få, boka tid hos din läkare. Patienter som för första gången får simvastatin får ofta information om just den biverkningen på apotek.

  Statin debatten här påminner lite om "fluor debatten".

 • Avatar YONO HAJABUSA 2016-09-24 22:19 (4 år sen)

  Falsk propaganda. Bevis på internet: www.youtube.com
  Dr. Leonard Coldwell, Dr. Burzynski/USA.

 • Avatar Rose-Marie Jåfs 2016-09-24 07:47 (4 år sen)

  Hur kan det då komma sig att de som dör i hjärtinfarkter har visat sig ha lågt kolesterol? Jag frågade en läkare, han började prata om annat.
  Kolesterol skyddar våra blodkärl. Att äta statiner är som att skjuta brandmännen som bekämpar en eld.
  Dessutom är inte kvinnor hjälpta av statiner, enl stora undersökningar.
  Kassako till Big Pharma. Som alltid. Statiner dödar.

 • Avatar Nina Bjurström 2016-09-23 17:37 (4 år sen)

  Hur kan ni säga att stariner är bra??. Haft en bekant som haft statiner mot blodfetter....sicken skit tablett..
  Ont i magen...o sket ner sig o mådde så kast..

  Sämta ever

 • Avatar Nina Bjurström 2016-09-23 17:34 (4 år sen)

  Hur kan ni säga att stariner är bra??. Haft en bekant som haft statiner mot blodfetter....sicken skit tablett..
  Ont i magen...o sket ner sig o mådde så kast..

  Sämta ever

 • Avatar Nina Bjurström 2016-09-23 17:01 (4 år sen)

  Hur kan ni säga att stariner är bra??. Haft en bekant som haft statiner mot blodfetter....sicken skit tablett..
  Ont i magen...o sket ner sig o mådde så kast..

  Sämta ever

 • Avatar Alice Solman 2016-09-23 16:13 (4 år sen)

  Statiner är en bra kassako för läkemedelsföretagen och vissa läkare. Massa biverkningar och enligt kända undersökningar farliga.

 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2016-09-23 16:54 (4 år sen)

  I flera länder ges Polikosanol+2 före statiner på grund av biverkningarna. Många kan ställa sin rollator till exempel sedan de slutat med statinerna.
  aktivsyn.se har produkten på nätet i Sverige.
  Har undrat länge över "förskrivarnas " kompetens i detta med statiner, de verkar helt okunniga om de verkliga biverkningarna.


Annons
Annons
Annons