Stamceller hoppas motverka hjärtinfarkt

Nu bekräftar en klinisk studie att det finns ett samband mellan stamceller och risken att drabbas av hjärtsjukdomar. ”Det här är ett viktigt fynd\", säger Lundaforskaren Maria Wigren.

Publicerad den: 2015-10-19
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

I den nya svenska studien analyserades blodprov från närmare 400 personer som hade insjuknat i hjärtsjukdom under en efterföljande tioårsperiod. Det forskarna kunde se var att individer med låga nivåer av tillväxtproteinet Sfam cell factor (SCF) hade en fördubblad risk för hjärtinfarkt. Det är känt att SCF styr tillväxten av stamceller.

– Det här är ett viktigt fynd eftersom det stärker teorin att stamceller har betydelse för förmågan att reparera blodkärl angripna av åderförkalkning, säger Maria Wigren som är forskare vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Resultaten visade även att diabetiker och rökare var överrepresenterade bland dem med lägst nivåer av tillväxtproteinet.

Annons
Annons

Ny markör för hjärtsjukdom

Forskarna menar att upptäckten bidrar med nya ledtrådar om vad som ligger bakom hjärt-kärlsjukdomar hos människor. Fynden ligger också i linje med tidigare studier på djur där ljus riktats mot en särskild typ av stamcell som kallas vaskulära progenitorer. Dessa anses kunna reparera blodkärlen.

– Ett läkemedel som kan stimulera det tillväxtprotein vi analyserat skulle kunna bli ett nytt sätt att minska risken för hjärtinfarkt och andra hjärtsjukdomar. Ett sådant läkemedel skulle i så fall kunna vara ett alternativ för de patienter med hjärtkärlsjukdom som inte får ett tillräckligt bra skydd med de behandlingar vi har idag, säger Jan Nilsson som är professor med inriktning på hjärt-kärlsjukdom vid Lunds universitet samt överläkare vid Skånes universitetssjukhus, i pressmeddelandet.

Han tror också att proteinet är lovande som ny markör för sjukdomar i hjärta och kärl.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons