Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sömnbrist ökar risk för hjärtkärlproblem

En studie på hjärtpatienter visar att de som har sömnproblem har mycket högre risk att bli inlagda på sjukhus jämfört med de som inte har sömnproblem.
Annons

Forskare vid Linköpings universitetssjukhus studerade 499 patienter som lagts in på sjukhus för hjärtrelaterade problem. När patienterna skrevs ut efter första besöket uppgav 43 procent att de hade sömnproblem medan 30 procent hade det ett år senare, enligt en artikel i Dagens Nyheter.

Jämfört med patienter utan sömnproblem hade gruppen med sömnproblem dubbelt så hög risk att bli inlagda på sjukhus igen inom ett år för hjärtproblem och andra orsaker.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-04-7 13:45 (10 år sen)

    Att de sover dåligt kan ju bero på att de redan har hjärtproblem som är allvarliga och är syftet med studien att fånga upp dessa är det klokt att man har det med som en standardfråga om hur sömnen är vid efterkontroller. Men som ni framställer det ser det ut som att det är sömnbristen som är orsaken till hjärtproblemen vilket inte måste vara den självklara kopplingen...


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.