Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sms-räddning vid hjärtstopp

Sms-larm till personer som kan hjärt- lungräddning, HLR, har räddat många liv i Stockholm där systemet prövats sedan 2010. Nu tas initiativ för att systemet utvecklas i Skåne och kanske spridas över hela landet.
Annons

Systemet bygger på att larmoperatören – när denne får in larm om ett misstänkt hjärtstopp – aktiverar ett positioneringssystem som känner av var det finns mobilanvändare som kan HLR, och som anslutit sig till systemet. Dessa får ett sms där det framgår var den sjuka finns. De kan då bege sig dit snabbt och ge HLR i väntan på ambulansen.

Resultaten från de projekt som pågår i Stockholmsområdet är så positiva att Region Skåne, inte bara vill införa konceptet, utan även sprida det till resten av landet, skriver Dagens Medicin.

Samtidigt påpekas att det rent juridiskt inte går att hantera systemet annat än inom ett forskningsprojekt.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-04-25 12:03 (9 år sen)

    Ett liknande system, men som förutom hjärtstopp, även täcker drunkning, trafikolycka och brand finns nu i Medelpad (Sundsvall).

    De som är med i projektet får ett SMS vid en händelse från SOS.
    Läs mer på:
    http://www.holmbygden.se/2014/04/13/vetenskapsradion-i-holm/


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons