Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

SMS-livräddning väcker stort intresse

I Stockholm genom Karolinska institutet har man de senaste fem åren kunnat vara så kallad sms-livräddare. Efter nyår finns möjligheten även för boende i Västra Götaland och redan nu har intresset varit stort.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2015-12-28

Annons

Att bli sms-livräddare innebär att man genom en applikation i mobilen får ett larm om någon som befinner sig i närheten drabbas av hjärtstopp. Det har visat sig att intresset för att bli sms-livräddare i Västra Götaland väckt stort intresse.

– Jag får hundra mail om dagen, så det är jätteroligt, säger Åsa Högstedt, ambulanssjuksköterska och projektledare.

Under hösten har Åsa Högstedt varit ute i kommuner och informerat om projektet. Sedan dess har tusentals laddat ner mobilapplikationen som larmar om någon i närheten drabbas av hjärtstopp.

Annons
Annons

– På larmscentralen gör man de vanliga rutinerna i samband med hjärtstopp. Man larmar ut ambulans och räddningstjänst. Befinner man sig inom 500 meter från hjärtstoppet larmas man ut. Antingen till uppgiften att bege sig till patienten och påbörja HLR eller att hämta närmsta hjärtstartare och bege sig till patienten.

Tiden avgörande

När någon drabbas är tiden avgörande för om personen som drabbats av hjärtstopp kommer att överleva eller inte.

– Ja det är skillnaden mellan liv och död. Befinner du dig inom en 500-meters radie så kommer du att vara snabbare än blåljusorganisationerna och göra de första livsviktiga minuterna, säger Åsa Högstedt.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons