Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sms kan skydda hjärtat

Med hjälp av regelbundna sms som påminner om en hälsosam livsstil kan patienter med kranskärlssjukdom minska risken för en hjärtinfarkt. Det visar ny forskning från Australien som är publicerad i tidskriften JAMA.

Publicerad den: 2015-10-05

Annons

”Hej NN, glöm inte att fysisk aktivitet är bra för dig! Den minskar din risk för diabetes, hjärtattack, stroke och deras följdsjukdomar.”

Så såg ett av hälsoråden ut som australiensiska forskare skickade ut i sms-form fyra gånger i veckan till 352 patienter som var drabbade av kranskärlssjukdom. Närmare hälften av deltagarna i studien var rökare och samtliga bodde i en av Sydneys fattigare stadsdelar.

Fler höll sig rökfria

Och det visade sig att pekpinnar i form av sms fungerade. I jämförelse med kontrollgruppen, som inte fick några hälso-sms, hade patienterna fått betydligt lägre LDL-kolesterol, lägre kroppsmasseindex samt ett lägre blodtryck. Tack vare sms:n var det även fler som klarade att hålla sig rökfria.

Annons
Annons

Ungefär 90 procent av deltagarna sade att hälsoråden var användbara samt att de dök upp lagom ofta i mobilen. Behandlingen i form av sms kostade varje deltagare hundra kronor i snitt.

Borde även svensk sjukvård testa hälso-sms? Kommentera gärna direkt under artikeln.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-10-6 08:05 (9 år sen)

    har ing aappar än men ...

  • Avatar 2015-10-5 17:59 (9 år sen)

    Kommer från annat landsting där jag via Mina Vårdkontakter hade dialog med min doktor. Kunde där få svar på frågor. Hon kunde ge mig telefontid. Eller en tid hos henne.
    Numera i Stockholm sitter jag i telefonkö. Och långa väntetider mellan besöken. Tror min förra VC tjänade in både tid och resurser. Ingen telefonkö. Bättre än sms.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.