Sjukhus riskerar missa hjärtinfarkter

En ny studie från Sahlgrenska akademin visar att den vanligaste metoden för att upptäcka hjärtinfarkter har allvarliga brister.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2013-08-28
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Idag diagnostiseras hjärtinfarkt med upprepade blodprover, där en ökning eller minskning av ämnet Troponin T tolkas som hjärtinfarkt.

Men den nya studien från Sahlgrenska akademin visar att metoden inte är tillförlitlig. Var fjärde av de 1 178 infarktspatienter som undersöktes i studien visade ingen eller liten förändring av ämnet i blodet under de första timmarna. Flera veckor efter infarkten syntes en stor minskning av ämnet.

– Vår studie talar för att patienter med stabilt ökade nivåer av Troponin T regelmässigt bör genomgå en ny Troponin T-provtagning en vecka efter sjukhusbesöket, säger Ola Hammarsten, överläkare och forskare vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons