Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sex, kaffe och hård träning kan ge hjärnblödning


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-05-06

Annons

Enligt en ny studie är kaffe, sex och hård träning de vanligaste orsakerna till att en allvarlig form av hjärnblödning blir utlöst, skriver SVT Vetenskapsnyheter.

Vad som orsakar hjärnblödning till följd av ett sprucket pulsåderbråck i hjärnan är förutom de tre ovannämnda även snytningar, att vara arg, krystningar vid uträttande av behov, att vara skrämd och cola-läsk konsumtion.

Annons
Annons

Studien som har tagits fram av American Heart Association visar att av de åtta utlösande faktorerna är kaffe det som står högst på listan. Hela 10,6 procent av hjärnblödningsfallen orsakas av kaffekonsumtion.

- Alla dessa utlösande faktorer framkallar en plötslig och kort förhöjning av blodtrycket, vilket tycks vara en gemensam orsak till pulsåderbråck, säger Monique Vlak, huvudförfattare till studien och neurolog vid University Medical Center i Utrecht, Nederländerna.

Det är inte bara de nu upptäckta riskfaktorerna som avgör hjärnblödning. Sedan tidigare vet man att bland annat kvinnligt kön och högt blodtryck utgör viktiga riskfaktorer.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons