Säkrare att opereras på eftermiddagen än på morgonen

En ny studie visar att patienter som genomgått en hjärtoperation på eftermiddagen löper lägre risk att drabbas av komplikationer än de som opererats på förmiddagen.


Publicerad den: 2017-12-04
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

 – Risken är bara större för människor i vissa riskgrupper, till exempel om man har diabetes eller är överviktig, säger professor Bart Staels, till Vetenskapsradion.

I studien jämförde forskarna nästan 300 personer som genomgått en hjärtoperation – där man ”stängt av” hjärtat och blodet istället letts förbi med externa pumpar. Det är en operation som kan ge hjärtmuskeln skador på grund av syrebrist.  

Hälften av patienterna blev opererade på förmiddagen och andra hälften på eftermiddagen, och forskarna kunde då se att de patienter som opererades senare på dagen löpte en lägre risk att drabbas av komplikationer än de som opererats tidigare under dagen.

Annons
Annons

Men varför? Jo, forskarna tror att det hänger ihop med patientens biologiska klocka. De såg nämligen att aktiviteten i många av hjärta

    Källor

  • Vetenskapsradio - http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=6833770

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-12-4 12:44 (4 år sen)

    Artikeln slutade mitt i så man fick inte förklaringen!