Så ofta behöver du basta för att minska risken för hjärtinfarkt 

Badar du bastu flera gånger i veckan? Bra, då har du minskat risken för att drabbas av hjärtinfarkt, visar forskning från Östra Finlands universitet.  


Publicerad den: 2018-05-07
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Så ofta behöver du basta för att minska risken för hjärtinfarkt 
Annons

Bastubadande är inte bara avslappnande och skönt, det är också nyttigt för din hälsa på flera olika sätt.  

Tidigare forskning har visat att mycket bastubad minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och dödlighet. Enligt forskarna kan orsaken vara att bastubadet gör att blodtrycket sjunker, immunsystemet och det autonoma nervsystemet aktiveras och att hjärt- och cirkulationsorganen fungerar bättre. 

En internationell uppföljningsundersökning som pågått i 15 år visar nu att sannolikheten att få hjärninfarkt minskar rejält för de personer som badar bastu ofta.  

I undersökningen har över 1 600 kvinnor och män i åldern 53–74 från Kuopio deltagit. Dessa delades in i tre olika grupper utifrån deras bastubadsvanor: en gång i veckan, 2–3 gånger i veckan och 4–7 gånger i veckan. Resultaten i undersökningen har också justerats för en stor mängd riskfaktorer som rökning, motionsvanor, kroppsmassa och alkoholvanor. 

Annons
Annons

Allvarliga komplikationer vid typ 2-diabetes: Det här behöver du veta »

Detta visade undersökningen:  

 • För personer som badade 4–7 gånger i veckan minskade risken för hjärtinfarkt med 61 procent i jämfört med de som bastade en gång i veckan. 
 • För personer som bastade 2–3 gånger i veckan minskade risken med 14 procent i jämförelse med de som bastade en gång i veckan.  
 • Bastubadandet hade samma effekt på både män och kvinnor.  
 • Samma forskargrupp har också tidigare upptäckt att bastubadandet gör blodådrorna mer elastiska, vilket har ett samband med blodtrycket och hjärtats funktion. 

Den nya undersökningen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Neurology.  

  Källor

 • Yle - https://svenska.yle.fi/artikel/2018/05/03/ny-forskning-bastubad-minskar-risken-for-hjarninfarkt

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-05-10 10:07 (3 år sen)

  Hej !
  Om ovan stämmer. bör hjärtinfarkt vara lägre* förekommande i Finland, kontra Sverige.
  Finns statistik som visar detta ?

  * ref. deras frekventa bastubadande