Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Så kan sockerbetor ersätta blod

En åker med ett hektar rotfrukter kan rädda tusentals människoliv. Upptäckten att sockerbetor producerar hemoglobin gör att vi snart kan räkna med ett nytt blodersättningsmedel.
Annons

Hemoglobin är en bristvara och blodtransfusioner täcker inte på långa vägar dagens behov av ämnet. Därför har forskare vid Lunds tekniska högskola länge forskat på framställning av mänskligt hemoglobin. Det var sedan tidigare känt att vissa växter producerar hemoglobin vid torka och frost, men nu har forskarna Nélida Leiva och Leif Bülow lyckats visa att ämnet produceras hos växterna även i normalt tillstånd. Och det behövs inga sanslösa mängder sockerbetor för att göra skillnad.

– På ett hektar skulle vi kunna få fram ett till två ton hemoglobin, något som skulle rädda tusentals människoliv. En människa innehåller nästan ett kilo hemoglobin, säger Leif Bülow i ett pressmeddelande från Lunds universitet.

Hemoglobinets huvuduppgift är att transportera ut syre i kroppen, vilket är precis vad som snabbt behövs vid en olycka. Hemoglobin krävs i akutskedet och upp till fem timmar efter en olycka, därefter måste man fylla på med komplett blod. Men i akuta situationer där säker blodgivning är livsavgörande kan upptäckten få stor betydelse.

Annons
Annons

– Ebolaepidemin i Afrika är ett aktuellt exempel där dessa blodersättningsmedel skulle kunna rädda liv, säger Leif Bülow.

Om ungefär ett år kommer hemoglobinet från sockerbetorna att testas i djurförsök tillsammans med University College of London.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-06-8 18:09 (9 år sen)

    Hur har det gått med studierna, verkar hemoglobinet kompatibelt med däggdjur eller uttrycket "som en grönsak" får en ny innebörd?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.