Så får du en hälsosam jul

Blir du så proppmätt av julbordet att du knappt orkar umgås med vänner och familj efteråt? Funderar du på vilka nyttiga komplement det finns till frestande gratänger, korvar och feta såser? Här delar Netdoktors medicinske chef Mats Halldin, som även är verksam vid Livsstilmottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset, med sig av sina bästa hälsotips i jul. 


erika-sjoo
Publicerad den: 2015-12-21
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

Många av oss äter godis och mycket mat på julen. Går det överhuvudtaget att få en hälsosam jul?

- Det gör det. Julbordet innehåller ju ofta många nyttigheter som grönsaker, frukt, mandlar och nötter, något som vi ju alltid rekommenderar att man äter. Det handlar om att äta lagom mycket, vilket kan vara väldigt svårt vid ett julbord. Passa på att prata och umgås utan att stressa, så hinner mättnaden komma innan du ätit för mycket. Tänk på portionsstorlekarna – ta många gånger istället för en jätteportion. Mitt viktigaste tips är ändå att du ska äta och njuta och försöka ta tillvara på julen och allt vad den innebär. Julen äger som bekant rum en gång per år så vad och hur mycket du äter just den dagen det spelar ingen större roll för hälsan (förutom att man möjligen kan få gallstensanfall av för mycket fettrik mat). 

Mätt, däst och trött blir man kanske efter ett julbord. Har du några tips på vad man kan göra för att hålla igång under julledigheterna?

Annons
Annons

- Jag tycker att det är skönt att ta en promenad efter julbordet. Man rör sig och får frisk luft och då känner man sig lite fräschare efteråt istället för att bara fortsätta mot soffan. Och med glimten i ögat, kan man ju säga att om man tar flera mindre omgångar av maten istället för en stor portion och kanske dansar ett varv runt granen så får man ju också in lite fysisk aktivitet på köpet…

Finns det några nyttiga komplement till julens godis, Janssons frestelse och julmust?

- Grönkål och rödkål, lutfisk, sillsallad och sill är jättebra julmat. Det mättade fettet, som främst finns i korvar, charkprodukter, ost och feta såser, är ju också det mest mättande. Om du vill undvika känslan av att vara proppmätt så ska du ta lite mindre av detta, dessutom bör vi undvika detta av hälsoskäl. Julmusten innehåller ju mycket socker, men en gång per år kan man väl unna sig några glas – och den finns ju även i sockerfri tappning.

Annons
Annons

Finns det risk för att blodtrycket går upp under julen. Om ja? Har du några tips på hur man sänker det?

- Det finns studier som visar att blodtrycket stiger och att antalet hjärtinfarkter ökar under jul- och nyårshelger. Det kan bero på att vi upplever en stark stress, både innan och under julen. Dessutom ökar alkoholmängderna generellt under dessa helger. En del kanske heller inte söker vård i tid när man sitter bland släktingar och har trevligt.

- Försök att stressa av och ta inte allt ansvar själv, även om det är lättare sagt än gjort. Hemmet behöver inte vara perfekt och man får stå ut med lite stök och bök. Julen bör ju trots allt vara en tid när man ska ha mysigt och inte vara helt slutkörd – vilket kan vara en stress och press i sig. Tyvärr ser ju inte alla fram emot julen av detta skäl, och många känner sig helt uttömda efteråt, vilket är helt förståeligt, men lite sorgligt.


Sista frågan, hur kommer du själv att spendera din hälsosamma jul?

- Julen är inte min direkt hälsosammaste tid på året kan jag erkänna, eftersom jag älskar julmat och stressar som alla andra, men jag försöker åtminstone att röra på mig och inte stressa mer än nödvändigt. Om jag hinner, vilket jag inte alltid gör, tar jag gärna mig en kort joggingtur innan allt drar igång – för att ladda lite och få ha en stund för mig själv. Jag väver in vardagsmotion som att jaga runt efter småbarn, undvika hissen och gå i trappor istället och så vidare. Det gäller att hitta de där genvägarna till fysisk aktivitet, det har nämligen stora effekter på hälsan. 

God jul och gott nytt år önskar vi på Netdoktor

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2015-12-22 16:04 (6 år sen)

  Sockerfritt är inte alltid bättre. Man proppar oftast dryckerna fulla med sötningsmedel istället som är en fara för kroppen.

  Kål är det inte alla som mår bra av, om man t.ex. har orolig mage.

  Det är inget fel i att äta korv och ost, men man kan köpa bra sorter istället. Jag äter själv enligt Paleokost och mår jättebra. Jag äter mycket kött och goda såser men jag gör dem själv på bra råvaror.

 • Avatar Tidigare användare 2015-12-21 22:33 (6 år sen)

  Jag har haft många cancerfall i vänskapskretsen på sistone, och Jimmy carters mirakelmedicin har ju inte kommit ännu, och cellgifterna är något av en tortyr, så jag avstår från socker, vin, kött, kaffe, och dricker mycket grönsakt, fruktjuice.......bättre det. Man kan skicka efter cancermedicin från usa om olyckan skulle vara framme, men man fattar inte så mycket om vad som står.

 • Avatar Tidigare användare 2015-12-21 18:46 (6 år sen)

  Jättevärdefull artikel Nätdoktorn!
  Texten är nyanserad omdömesgill och reflekterande.
  Kanske kunde det stått något om andlig och kulturell spis. Men det går ju inte att få allt på ett fat!