Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Plastämne kopplas till hjärtsjukdom

Annons

Nu bekräftar en brittisk studie tidigare forskning som visat att plastämnet bisfenol A, som bland annat finns i de matlådor som vi värmer i mikron och i nappflaskor, kan kopplas till hjärtsjukdom hos vuxna. Enligt forskarna bakom studien drabbas människor med höga halter bisfenol A i urinen, i större utsträckning av hjärtsjukdomar. Redan för ett och ett halvt år sedan presenterade samma forskargrupp en studie som visade att bisfenol A har ett samband med hjärtsjukdomar,&nbspvilket nu bekräftas.
– Det är tydligt att sambandet finns där igen, så det behöver tas mer på allvar av reglerande myndigheter, säger professor David Melzer, vid Peninsula Medical School i Exeter.

Vissa länder har redan förbjudit bisfenol i nappflaskor. I Sverige finns inga sådana förbud med kemikalieinspektionen följer forskningen.
– Vi har sen tidigare ett intresse av att följa de här studierna och resultaten som kommer, eftersom vissa av dem indikerar effekter som skulle kunna vara oroande om exponeringen är relevant för människa. Så givetvis kommer vi att titta på den här studien, säger Katarina Lundberg, kemikalieinspektionen, till Vetenskapsradion.

Annons
Annons

Studien bekräftar att det finns ett samband men förklarar det inte. Forskarna påpekar därför att man ännu inte kan vara säker på att det faktiskt är bisfenol A som ökar sjukligheten, utan det skulle även kunna vara någon annan faktor som ligger bakom.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.