Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Oro inför framtida hjärtbyten

Nu väntas rikssjukvårdsnämnden fatta beslut om vilka landsting som från och med sommaren 2016 får utföra hjärttransplantationer i Sverige. Men oron är stor för vad som ska hända med kvaliteten när ansvaret ska delas mellan tre landsting.
Annons

Varje år utförs cirka 60 hjärttransplantationer i Sverige. Transplantationerna görs på sjukhus i Lund och Göteborg men nu har även Stockholm ansökt om att få vara med. Det skulle innebära att de tre landstingen får utföra 20 transplantationer per år, rapporterar Sveriges Radio.

Sedan man började utföra hjärttransplantationer i två landsting har sannolikheten att patienten lever ett år efter ett hjärtbyte ökat från 86 till 95 procent. På universitetssjukhuset i Lund är man orolig över vad som nu ska hända med kvaliteten på vården.

- Jag tror att det skulle försämra kvaliteten i Sverige betydligt. säger Per Ola Kimblad, verksamhetschef för thoraxkliniken i Lund, till Sveriges Radio.

Annons
Annons

– Man kan se dels från internationella studier men också från våra svenska kvalitetsregister att med fler patienter så får man större erfarenhet och bättre resultat.

Stockholm hoppas på att få utföra hjärttransplantationer

Var femte år ska rikssjukvårdsnämnden ompröva vilka landsting som får utföra hjärttransplantationer. För fem år sedan kom man fram till att Göteborg och Lund hade bäst kompetens, något som Stockholm läns landsting ogillade, överklagade beslutet men förlorade.
På thoraxkliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm hoppas man nu på att få tillstånd att utföra hjärttransplantationer igen.

– Vi har tagit till oss av kritiken och vi tror att vi har mycket att ge och att vi kan ge en fin vård till de här patienterna, säger Ulf Lockowandt till Sveriges Radio.

– Fördelarna är att man får tillgång till flera centers höga kunnande och forskningsmöjligheter. Och det blir mindre sårbart, speciellt när det gäller personalförsörjning än vad det är idag, säger han.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.