Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ont i käken kan vara tecken på hjärtinfarkt

Annons

Ett vanligt symtom vid hjärtinfarkt kan vara smärtor i bröstet. Men det få känner till är att även smärtor i käken och i tänderna också kan vara indikerande faktorer på en pågående hjärtinfarkt, rapporterar SVT:s Vetenskapsnyheter.


Ny forskning visar nämligen att 6 procent av alla patienter som drabbas av hjärtinfarkt inte alls får bröstsmärtor som strålar ut i vänsterarm. I stället har man kunnat kartlägga att dessa patienter drabbas av smärta i svalg, käke, käkled, öra eller i tänderna. Enligt forskarna bakom studien är den här typen av smärta ett bland de vanligaste tecken på hjärtinfarkt. Professor Annika Isberg från Umeå Universitet, menar att det därför är väldigt viktigt att uppmärksamma dessa typer av symtom när en hjärtsjukdom ska diagnostiseras.

Hon berättar för SVT: s Vetenskapsnyheter att man dock inte ska springa till akuten så fort man har lite ont i käken eller i tänderna. Men hon anser att det är viktigt att uppmärksamma de smärtor som kan vara tecken på en hjärtinfarkt. Känner man en tryckande och brännande känsla i käke eller i svalg så kan det till exempel vara tecken på en infarkt, berättar hon. Ofta utlöses denna typ av smärta vid fysisk ansträngning.
Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons