Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Omega-3 minskar inte risken för hjärtinfarkt

Annons

Risken att drabbas av hjärtinfarkt minskar inte genom att äta margarin som är berikat med omega-3, visar ett forskningsprojekt i Nederländerna. Totalt har 4 800 personer, män och kvinnor i åldern 60 till 80 år, som alla haft en hjärtinfarkt omkring fyra år tidigare, deltagit i studien. Den nya studien visade, i motsats till tidigare studier, att en låg dos omega-3 i margarin i kombination med läkemedelsbehandling inte minskade risken för en ny hjärtinfarkt på ett märkbart sätt, rapporterar nyhetsbyrån TT. Studien presenteras på den europeiska hjärtkonferensen i Stockholm.
– Därmed inte sagt att omega-3 är dåligt för hjärtat. Men att den som tillsats i margarin skulle minska riskerna för hjärtsjukdom stämmer inte. Vill man värna sitt hjärta är det bättre att äta allsidig kost, till exempel fisk och få i sig omega-3 helt naturligt, säger professorn i kardiologi vid Linköpings Universitetssjukhus, Lena Jonasson.

Större livsmedelsbolag, som bland annat säljer det berikade margarinet, har tidigare genomfört studier som pekat på att det skulle ge friskare hjärtan. Lena Jonasson menar dock att den nya studien egentligen bara bevisat det som alla seriösa hjärtläkare redan kände till. Däremot tror hon inte att den reklam som finns i dag är skadlig för hjärtsjuka personer.
– Följer hjärtsjuka sina läkares råd och äter sina mediciner är inte margarin farligt, inte det med berikat omega-3 heller, säger hon till TT.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.