Okänt protein kan orsaka hjärtattacker

Risken för hjärtattack är större på morgonen än någon annan tid på dygnet. Nu tror amerikanska forskare att de vet vad det beror på, uppger Sveriges Radio.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2013-09-09
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Claes Held, överläkare i kardiologi och forskare vid Uppsala universitet har forskat om hjärtsjukdomar och har tittat närmare på den amerikanska studien.

– Först ska man komma ihåg att det här är väldigt preliminärt, det här är gjort på möss, men man har hittat ett protein som förefaller kunna reglera den här dygnsvariationen och känsligheter för arytmier.

Arytmier, de elektriska störningarna i hjärtat, är de som kan orsaka plötslig hjärtdöd. Resultaten från den amerikanska studien visar att ett visst protein, KLF 15, påverkar vår dygnsrytm. Har man för lite av proteinet är risken större att man råkar ut för en hjärtattack på morgonen.

Annons
Annons

– För det första är det intressant att se att det finns en koppling mellan ett protein och de här händelserna men också spekulerar man i att om man i framtiden kan hitta läkemedel som kan påverka nivåerna av det här proteinet så skulle man potentiellt kunna minska risken, säger Claes Held.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Carl Gustav 2013-09-10 13:20 (6 år sen)

    Det borde de känna till, läkemedlet heter melatonin!


Annons
Annons
Annons