Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Okänt protein kan orsaka hjärtattacker

Risken för hjärtattack är större på morgonen än någon annan tid på dygnet. Nu tror amerikanska forskare att de vet vad det beror på, uppger Sveriges Radio.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-09-09

Annons

Claes Held, överläkare i kardiologi och forskare vid Uppsala universitet har forskat om hjärtsjukdomar och har tittat närmare på den amerikanska studien.

– Först ska man komma ihåg att det här är väldigt preliminärt, det här är gjort på möss, men man har hittat ett protein som förefaller kunna reglera den här dygnsvariationen och känsligheter för arytmier.

Arytmier, de elektriska störningarna i hjärtat, är de som kan orsaka plötslig hjärtdöd. Resultaten från den amerikanska studien visar att ett visst protein, KLF 15, påverkar vår dygnsrytm. Har man för lite av proteinet är risken större att man råkar ut för en hjärtattack på morgonen.

Annons
Annons

– För det första är det intressant att se att det finns en koppling mellan ett protein och de här händelserna men också spekulerar man i att om man i framtiden kan hitta läkemedel som kan påverka nivåerna av det här proteinet så skulle man potentiellt kunna minska risken, säger Claes Held.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-09-10 13:20 (11 år sen)

    Det borde de känna till, läkemedlet heter melatonin!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons