Nya metoder ställer snabb diagnos vid infarkt

Annons

Med hjälp av nya högkänsliga analysmetoder kan man snabbare avgöra om en person drabbats av en hjärtinfarkt. Det pekar två studier, som publicerats i New England Journal of Medicine, på.

De metoder som används i dag för att ställa diagnos om en person drabbats av en hjärtinfarkt är inte helt tillförlitliga, vilket innebär att en del patienter kan gå miste om behandling i tidigt kritiskt skede. Men nu visar två studier att nya metoder för analys av proteinet troponin har hög säkerhet i ett tidigt skede.

Annons
Annons

Den ena studien som bland annat utfördes av tyska forskare inkluderade 1 818 patienter. Blodprover togs tre och sex timmar efter inskrivning på sjukhuset, därefter analyserades proverna med dels traditionella markörer för infarkt, dels med en ny högkänslig analysmetod som mäter blodkoncentrationen av troponin-I. Och resultaten visar att sammantaget var den nya analysmetoden bättre vad gäller såväl sensitivitet och specificitet.

Även den andra studien tyder på att nyare tester ger mer tillförlitlig diagnostik än de äldre. I denna studie, som framförallt utfördes av forskare i Schweiz, tittad man på 718 patienter som visade på symtom på hjärtinfarkt när de inkom till akutmottagningen.

Forskarna bakom studien är överens om att det i dag saknas snabba och säkra diagnosmetoder för hjärtinfarkt och att de nya metoderna kan täcka det behovet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons