Ny teknik ska upptäcka metabola avvikelser

Med hjälp av en ny teknik ska insulinutsöndrande celler signalera om insulinresistens. Något som skulle göra det möjligt att ge behandling vid ett mycket tidigt sjukstadie, enligt forskare vid Karolinska Institutet.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-02-24
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Insulinutsöndrande betaceller kan vara svaret på att minoritera och följa upp insulinresistens kopplat till ämnesomsättningssjukdomar som diabetes typ 2, hjärt-kärlsjukdom och metabolt syndrom. En metod utvecklad av diabetesforskare vid Karolinska Institutet och presenterad i tidskriften Scientific Reports. Genom att inseminera dessa betaceller hos insulinresistenta möss kunde forskarna se hur betacellerna utsöndrar hormonet insulin men också själva påverkas av insulinet. Något som gör att metoden också kan indikera om utveckling av typ 2-diabetes.

En blygsam cell

De insulinutsöndrande betacellerna är dock inbäddade i de Langerhanska öarna i bukspottskörteln vilket tidigare har gjort dem svåra att aktivera. Men med den nya metoden är det möjligt, förklarar studiens förstaförfattare Meike Paschen, doktorand vid Rolf Lufts Forskningscenter för diabetes och endokrinologi, institutionen för molekylär medicin och kirurgi vid Karolinska Institutet:

− Genom att utrusta betaceller med en fluorescerande biosensor som rapporterar om insulinresistens och transplantera dessa öar till ögats främre kammare hos möss har vi nu möjlighet att studera insulinkänslighet i betaceller under många månader i levande möss.

Annons
Annons

Metoden fungerar med andra ord som ett fönster in i kroppen.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons