Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny studie: Kaffedrickare lever längre

Kaffedrickande påverkar livslängden visar två nya studier gjorda i USA respektive Europa, rapporterar The Times.


Lovisa
Publicerad den: 2017-07-15
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Enligt den europeiska studien, som omfattar drygt 520.000 personer i tio europeiska länder, har stordrickare av kaffe 7–12 procents lägre risk att dö i förtid jämfört med de som inte dricker något kaffe alls.

Resultaten visar också att kaffeälskare löper mindre risk att drabbas av stroke och hjärt- och magrelaterade sjukdomar. Det spelar ingen roll om man dricker koffeinfritt kaffe, vilket tyder på att hälsoeffekterna inte är kopplade till koffeinet.

Fler koppar = lägre risk

Annons
Annons

Den amerikanska studien, som omfattar 185.000 personer, visar att de som dricker fler än fyra koppar kaffe per dag har 18 procents lägre risk att dö i förtid jämfört med icke-drickare, och de som dricker en kopp om dagen 12 procents lägre risk.

Annons
Annons

    Källor

  • Svt vetenskap -
    https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/kaffedrickare-lever-langre-visar-ny-forskning

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2017-07-19 10:15 (6 år sen)

    Man har länge trott att kaffe innehåller antioxidanter som motverkar härskning av blodfetterna / åderförkalkning. Det har inget med koffeinet att göra.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons