Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny metod vid högt blodtryck


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-08-15

Annons

Den viktigaste riskfaktorn för hjärt-kärlsjukdom är högt blocktryck, ändå är det få som får rätt behandling. Blodtrycket stiger med åldern och ungefär hälften av alla svenskar får högt blodtryck efter 65 års ålder.

Johan Sundström, läkare och forskningsledare vid Uppsala kliniska forskningscentrum, UCR, har genom en ny studie tagit fram ett mer effektivt sätt att välja rätt patienter för blodtrycksänkande läkemedelsbehandling.

Idag baseras behandlingen på patienternas blodtrycksnivå, men Johan Sundströms studie visar på ett smartare sätt att välja patienter på.

Annons
Annons

– Om vi tar reda på patientens ålder, matvanor, rökning, BMI och andra viktiga faktorer så kan vi räkna ut patientens risk för hjärt-kärlhändelser inom de närmaste åren. Då kan vi bättre prioritera vem som ska få behandling. I Uppsala län har vi redan infört rekommendationen att prioritera blodtrycksbehandling utifrån patientens risk, men med denna studie har vi nu kunnat ge bevis för att den strategin kan rädda fler liv och kan göra att färre tabletter skrivs ut till patienter som inte behöver dem, säger Johan Sundström.

Att prioritera läkemedelsbehandling av högt kolesterol utifrån risken för att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar är redan etablerat inom den svenska sjukvården. Men för blodtrycksbehandling har man inte kommit lika långt.

– Med denna studie har vi lagt en viktig pusselbit som saknades. Nu hoppas vi att blodtrycksbehandling i större utsträckning ska erbjudas dem med högst risk. Det kan rädda fler liv och minska mer lidande med färre tabletter.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-02-2 14:32 (9 år sen)

    SKRIV OM LÅGT BLODTRYCK OXÅ

  • Avatar 2014-08-15 22:24 (10 år sen)

    Mycket bra med dessa framsteg som borde köras in i hela landet överallt naturligtvis.
    Det sker en kraftig överförskrivning mer för att utifall att, än att det verkligen föreligger risk.
    Ännu värre är det med statiner, det förskrives antingen de behövs eller ej. Min svågers fick via vårdcentralen, det slutade med rollator. När hon slutade med statinerna behövde hon inte rollatorn. Hon behövde aldrig statiner från början enligt annan läkare.
    Har själv fått god ordning med mina blodfetters värden med hjälp av Polikosanol, som blockerar upptaget av LDL, det sker då en naturlig justering.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.