Ny metod vid högt blodtryck


bessie webb ljusare
Publicerad den: 2014-08-15
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Den viktigaste riskfaktorn för hjärt-kärlsjukdom är högt blocktryck, ändå är det få som får rätt behandling. Blodtrycket stiger med åldern och ungefär hälften av alla svenskar får högt blodtryck efter 65 års ålder.

Johan Sundström, läkare och forskningsledare vid Uppsala kliniska forskningscentrum, UCR, har genom en ny studie tagit fram ett mer effektivt sätt att välja rätt patienter för blodtrycksänkande läkemedelsbehandling.

Idag baseras behandlingen på patienternas blodtrycksnivå, men Johan Sundströms studie visar på ett smartare sätt att välja patienter på.

Annons
Annons

– Om vi tar reda på patientens ålder, matvanor, rökning, BMI och andra viktiga faktorer så kan vi räkna ut patientens risk för hjärt-kärlhändelser inom de närmaste åren. Då kan vi bättre prioritera vem som ska få behandling. I Uppsala län har vi redan infört rekommendationen att prioritera blodtrycksbehandling utifrån patientens risk, men med denna studie har vi nu kunnat ge bevis för att den strategin kan rädda fler liv och kan göra att färre tabletter skrivs ut till patienter som inte behöver dem, säger Johan Sundström.

Att prioritera läkemedelsbehandling av högt kolesterol utifrån risken för att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar är redan etablerat inom den svenska sjukvården. Men för blodtrycksbehandling har man inte kommit lika långt.

– Med denna studie har vi lagt en viktig pusselbit som saknades. Nu hoppas vi att blodtrycksbehandling i större utsträckning ska erbjudas dem med högst risk. Det kan rädda fler liv och minska mer lidande med färre tabletter.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2014-08-15 22:24 (5 år sen)

  Mycket bra med dessa framsteg som borde köras in i hela landet överallt naturligtvis.
  Det sker en kraftig överförskrivning mer för att utifall att, än att det verkligen föreligger risk.
  Ännu värre är det med statiner, det förskrives antingen de behövs eller ej. Min svågers fick via vårdcentralen, det slutade med rollator. När hon slutade med statinerna behövde hon inte rollatorn. Hon behövde aldrig statiner från början enligt annan läkare.
  Har själv fått god ordning med mina blodfetters värden med hjälp av Polikosanol, som blockerar upptaget av LDL, det sker då en naturlig justering.

 • Avatar 2015-02-2 14:32 (4 år sen)

  SKRIV OM LÅGT BLODTRYCK OXÅ


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons