Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny metod kan reparera hjärtan

Annons

Svenska läkare hoppas att man med hjälp av stamceller ska kunna återskapa den hjärtmuskelmassa som går förlorad i samband med en hjärtinfarkt. Och om forskarna får rätt kan läkare börja försöka reparera skadade hjärtan redan om några år.
– Styrkan i stamcellsodlingar är att de kan bilda vilken sorts cell som helst. Och det är samtidigt svagheten att man får en blandning av all sköns celler, varav en del kan bilda tumörer. Nyckelfrågan har då varit att hur får man ut celler med potential att bilda hjärtmuskelceller, och bara dessa celler, och det är det som vi har arbetat med, säger Stefan Jovinge som leder forskningen vid Lunds universitetssjukhus.

När en person råkar ut för en hjärtinfarkt skadas delar av hjärtmuskeln och hjärtat tappar orken att pumpa ut lika mycket blod. Och idag finns inga andra alternativ än att få ett nytt hjärta för att reparera ett skadat hjärta. Men nu har Stefan Jovinge och hans forskarlag utvecklat stamceller, som de tagit ur äggceller som blir över vid provrörsbefruktning, och lyckats få fram rena hjärtmuskelceller. Hittills har försök på möss genomförts och där visar resultat att det går att återskapa hjärtfunktionen genom att injicera hjärtmuskelceller i skadade hjärtan. De nya hjärtmuskelcellerna som injiceras ersätter då de skadade delarna och hjärtat kan pumpa runt blodet bättre. Forskarna hoppas därmed att försöksstudier på människor ska kunna genomföras om tre år, och att börja behandla patienter inom fem år.
- Den naturliga gruppen blir de som genomgår en bypassoperation, får nya kärl till hjärtat, där en del av hjärtat är skadat av en infarkt och man passar på att reparera det med nya hjärtmuskelceller, säger Stefan Jovinge.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.