Ny metod avgör om bröstsmärta är hjärtinfarkt
Få Artrosbehandling direkt i en app
Artrosrelaterad höft- och knäsmärta behandlas bäst med anpassad sjukgymnastik. Med appen Joint Academy gör du 2 övningar om dagen och har kontinuerlig kontakt med en fysioterapeut.
Cirka 20 procent av alla patienter som söker vår på landets internmedicinska akutmottagningar gör det på grund av bröstsmärta. Då det är svårt för läkare att tidigt utesluta hjärtinfarkt läggs patienterna in för observation, trots att bara 8-10 av dem med bröstsmärta faktiskt har hjärtinfarkt.
Den nya metoden, som pressenteras i en doktorsavhandling, verkar kunna minska andelen hjärtpatienter som behöver läggas in för observation med 10-20 procent. Ett antal sjukhus i Stockholm och Uppsala kommer under vintern att börja använda metoden.
Pågående rekrytering: Delta i ett projekt för effektivare hjärtsviktsbehandling! Läs mer och anmäl dig här »
Besparing i sjukhusresurser
Dina Melki, verksam läkare vid hjärtkliniken på Karolinska Universitetssjukhuset som undersökt metoden som innebär att man kombinerar resultatet av nya känsliga metoder att i blod detektera troponin, ett ämne som frisätts från hjärtat vid hjärtinfarkt, med ett riskpoängsystem som tar hänsyn till patientens sjukhistoria, ålder och EKG. På detta sätt har allvarlig akut kranskärlssjukdom kunnat säkert uteslutas hos 60 procent av patienterna redan inom de första två timmarna från ankomst.
– Metoden verkar kunna resultera i ett bättre omhändertagande av dessa patienter med mindre risker, samtidigt som det innebär en besparing för sjukhusen då färre patienter behöver läggas in. Av de som idag läggs in skulle 10-20 procent kunna åka hem istället, säger Dina Melki.
Pågående rekrytering: Delta i ett projekt för effektivare hjärtsviktsbehandling! Läs mer och anmäl dig här »
-
Diabetes och hjärt-kärlsjukdom behandlas inte enligt nya rekommendationer
ALMEDALEN: Personer med typ-2 diabetes och etablerad hjärt-kärlsjukdom tillgodogörs inte behandlingar som kan minska risken för hjärt-kärlkomplikationer. Detta trots att Socialstyrelsen och Läkemedelsverket redan 2017 uppdaterade rekommendationerna.
8 Kommentarer -
”Se hela personen och inte bara patienten”
Sjukvården bör sluta se hjärtsjuka som bara patienter och istället se hela människan, det menar Inger Ros är ordförande för Riksförbundet HjärtLung.
-
Hjärtsvikt: När Thomas, 52, fick diagnos släppte ångesten
Svårt att andas, yrsel och hosta – och en ångest som tog över Thomas Troedssons liv. Men efter många om och men fick Thomas tillslut diagnosen hjärtsvikt och oron var som bortblåst. Idag tänker han knappt på sjukdomen, berättar han.
-
Om HarduHjartsvikt.se
Drygt tre av fyra med hjärtsvikt lever med oro och ångest i varierad grad, det visar undersökningen HarduHjarsvikt.se, en upplysningskampanj gjord av Netdoktor, med ekonomiskt stöd av Novartis Sverige AB.
-
Specialistläkarens tips för att lindra oro vid hjärtsvikt
”Är patienten ensam så upplevs andfåddheten mer än om man till exempel lever i tvåsamhet eller har mycket folk runt omkring sig”, säger Nasser Ahmadi, specialist i allmänmedicin och kardiologi.
9 Kommentarer
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu