Ny metod avgör om bröstsmärta är hjärtinfarkt

Forskare vid Karolinska Institutet har testat en ny metod för att snabbt utesluta akut hjärtinfarkt eller annan allvarlig akut kranskärlssjukdom hos patienter som söker akutmottagningen på grund av bröstsmärta.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2013-11-04
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Cirka 20 procent av alla patienter som söker vår på landets internmedicinska akutmottagningar gör det på grund av bröstsmärta. Då det är svårt för läkare att tidigt utesluta hjärtinfarkt läggs patienterna in för observation, trots att bara 8-10 av dem med bröstsmärta faktiskt har hjärtinfarkt.

Den nya metoden, som pressenteras i en doktorsavhandling, verkar kunna minska andelen hjärtpatienter som behöver läggas in för observation med 10-20 procent. Ett antal sjukhus i Stockholm och Uppsala kommer under vintern att börja använda metoden.

Besparing i sjukhusresurser

Dina Melki, verksam läkare vid hjärtkliniken på Karolinska Universitetssjukhuset som undersökt metoden som innebär att man kombinerar resultatet av nya känsliga metoder att i blod detektera troponin, ett ämne som frisätts från hjärtat vid hjärtinfarkt, med ett riskpoängsystem som tar hänsyn till patientens sjukhistoria, ålder och EKG. På detta sätt har allvarlig akut kranskärlssjukdom kunnat säkert uteslutas hos 60 procent av patienterna redan inom de första två timmarna från ankomst.

Annons
Annons

– Metoden verkar kunna resultera i ett bättre omhändertagande av dessa patienter med mindre risker, samtidigt som det innebär en besparing för sjukhusen då färre patienter behöver läggas in. Av de som idag läggs in skulle 10-20 procent kunna åka hem istället, säger Dina Melki.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons