Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny kunskap ska ge individanpassade läkemedel

Nu har svenska och amerikanska forskare hittat ett antal genvariationer som ökar risken att drabbas av hjärtinfarkt och stroke. Den nya kunskapen om genetiska riskmarkörer ska kunna hjälpa läkare att hitta vilka personerna är och på längre sikt skulle den genetiska kunskapen kunna leda till ännu fler nya läkemedel, rapporterar Vetenskapsradion.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-02-08

Annons

När en patient drabbas av hjärtinfarkt eller stroke får patienten livslång behandling för att minska risken för återfall. Men för de patienter som har riktigt hög risk att drabbas av återfall kan nya och starkare mediciner behövas.

Olle Melander, överläkare och forskare vid Skånes universitetssjukhus i Lund hoppas att de genetiska riskmarkörerna som han och hans kollegor hittat ska ingå i vanliga hälsokontroller bland friska personer. Anledningen är att hitta dem som har förhöjd risk för hjärtinfarkt. Och på längre sikt hoppas Olle Melander med kollegor att den nya genetiska kunskapen ska leda till nya läkemedel.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.