Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny immunologisk mekanism avslöjad för åderförkalkning

En studie från Karolinska Institutet visar att LDL-kolesterol aktiverar en särskild typ av vita blodceller. Ett fynd som kan bana väg för nya behandlingsformer vid hjärtkärlsjukdom.

Publicerad den: 2014-11-17

Annons

Åderförkalkning, även kallat ateroskleros, är en inflammatorisk process i blodkärlsväggen till följd av fettinlagring. Främst handlar det om LDL-kolesterol, det ”onda kolesterolet”. Det behövs en aktivering av kroppens immunsystem, i första hand så kallade T-celler, för att placken av LDL inte ska brista vilket kan orsaka stroke eller hjärtinfarkt.

Nu har en forskagrupp vid Karolinska Institutet visat att LDL, som förändrats via olika enzymer, aktiverar en särskild typ av vita blodceller som heter dendritiska celler. Dessa är centrala för att T-celler ska aktiveras. Denna effekt såg man inte för vanligt LDL, det vill säga plack som inte var modifierade av enzymer.

Forskarna tror att en särskild grupp av stressproteiner, så kallade heat shock proteins, ligger bakom mekanismen. Om dessa proteiner uttrycks i LDL aktiverar det troligtvis dendritiska celler och därmed T-celler.

Annons
Annons

Dessutom fann forskarna att ett särskilt protein, vid namn Annexin A5, kan ge en skyddande effekt genom att motverka inflammationen vid placket.

I studien användes plackceller och blod från patienter med hjärtkärlsjukdom. Forskningsarbetet leddes av Johan Frostegård, professor vid Institutet för miljömedicin, Karolinska Institutet samt överläkare på Akutkliniken, Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.  

– Att kunna studera inflammationsprocessen och immunreaktioner direkt i celler från människor med hjärtkärlsjukdomar har gett oss unika möjligheter att upptäcka orsaker och nya mekanismer bakom sjukdomsutveckling. Vi visar att modifierat LDL kan spela en central roll och att stressproteiner har stor betydelse vid immunreaktionen, säger han i ett pressmeddelande.

Han hoppas att de immunologiska fynden ska bana väg för nya behandlingsmöjligheter vid hjärtkärlsjukdom.

Annons
Annons

– Vi har nu påvisat att Annexin 5 är en möjlig terapeutisk kandidat som motverkar inflammation och stöder immunförsvaret på ett positivt sätt. Vi hoppas kunna utveckla detta protein till en ny typ av inflammationshämmande behandling mot åderförkalkningssjukdomar, säger Johan Frostegård i pressmeddelandet.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2014-11-18 19:12 (9 år sen)

    Det har jag vetat länge för innan jag fick medicin så hade jag kroniska inflamationer i ca 30 år.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.