Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny defibrillator behandlade hjärtflimmer

Annons

Med dagens teknik måste elektroder stickas in i hjärtat för att en implanterbar defibrillator ska fungera. Men nu visar en ny pilotstudie att detta kan undvikas med en annan typ av defibrillator. Vanligtvis används implanterbara defibrillatorer, eller ICD, hos patienter med hög risk för att drabbas av hjärtstopp. Defibrillatorn fungerar som så att den övervakar patientens hjärtrytm och ger ifrån sig en elektrisk chock vid kammarflimmer. Och den elektriska chocken återställer patientens hjärtrytm.

I dag förs en eller flera elektroder in i patientens hjärta med ICD-teknik. Elektroderna ansluts till själva defibrillatorn som opereras in i en ficka under huden på patientens överkropp. Forskare menar dock att operera in elektroder i patientens hjärta innebär den största risken för komplikationer med ICD-behandling. Därför har de nu undersökt en ny typ av defibrillator där elektroder inuti hjärtat inte behövs, utan i stället övervakas hjärtrytmen av elektroder som helt och hållet läggs under patientens hud.

Annons
Annons

Den nya defibrillatorn kunde upptäcka och behandla framkallade episoder av hjärtflimmer lika bra som konventionell defibrillator. Men samtidigt påpekar forskarna bakom studien att det finns ett antal problem med den nya tekniken, som svårigheter med att elektroder inte sitter på plats under huden. Och den nya tekniken kan inte heller upptäcka alla typer av hjärtrytmstörning som den konventionella tekniken kan. Huruvida den helt subkutana tekniken är bättre än den beprövade måste undersökas i randomiserade studier, enligt forskarna.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.