Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny behandlingsmetod kan sänka blodfetter

Annons

Kolesterolvärdet kan sänkas med 30 procent om den sedvanliga behandlingen med statiner kombineras med en ny läkemedelssubstans. Det framkommer i en ny studie vid Karolinska institutet. Det är i en klinisk prövning som resultaten har nåtts med 189 patienter under tre månader. Studien är ledd av Bo Angelin, professor i klinisk metabolisk forskning vid institution för medicin i Huddinge. Det forskarna kan visa är att en sköldkörtelliknande substans, eprotirome, kan sänka blodkolesterol hos patienter som redan behandlas med statiner. Studieresultaten visar att patienter som tilläggsbehandlades med den nya substansen sänkte sina nivåer av skadliga blodfetter med upp till 30 procent, jämfört med patienter som fick ett tillägg av placebo.

Bo Angelin menar att läkemedlet bland annat kan hjälpa patienter som inte tål statiner, alternativt användas som komplement hos personer som inte svarar så bra på statiner. Men samtidigt påpekar forskarna att prövningen behöver följas upp hos ett stort antal patienter under en längre tid, för att undersöka om effekten och säkerheten blir densamma.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.