Nötter ska minska hjärt-kärlsjukdom

Dagligt intag av osaltade nötter ska minska risken för hjärt-kärlsjukdom med cirka 30 procent, enligt Europeiska kardiologisällskapet som i veckan presenterade sina nya rekommendationer för prevention av hjärt-kärlsjukdom.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-05-27
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons
Annons
Annons

Hjärtpatienter ska inte bli utskrivna från sjukhuset utan att det ska finnas en plan för sekundärprevention, inklusive livsstilsåtgärder. Vad gäller hälsosam kost ingår 30 gram osaltade nötter per dag som enligt en meta-analys kan minska risken för hjärt-kärlsjukdom med omkring 30 procent. Dagens Medicin har pratat med Joep Perk, kardiolog och professor i hälsovetenskap vid Linnéuniversitetet, som är en av författarna till de nya rekommendationerna.

– Vi vill bland att se tydligare innehållsdeklarationer på matvaror om hur mycket kalorier, socker och salt de innehåller. Det finns mycket forskning som pekar på nyttan av nötter, säger Joep Perk.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Christa Olsson 2016-05-30 11:07 (4 år sen)

    Hej!
    Ni skriver "hjärtpatienter ska inte bli utskrivna ...." Jag själv fick nyligen en pacemaker insatt och fick ett papper med mig hem där man skrev om olika saker, som kunde inträffa efter operationen och sen på sidan 2 meddelade man "Om Du har andra åkommor, medicinska problem eller behöver recept o.s.v. bör du kontakta Din egen läkare". Vem är min egen läkare? Vårdcentralen, kardiologen på sjukhuset här i stan? Jag gick till sjukhuset och fick där beskedet, att jag ska bli kallad någon gång under sommaren, men man gav mig en telefontid för idag! Är detta den vanliga gången? Jag mår inte alls bra, orkar ingenting och är jämt trött!


Annons
Annons
Annons