Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nät kan hjälpa mot kärlkramp

Patienter som inte tål ballongvidgning kan istället behandlas med ett nät som gör kranskärlsvenen trängre. Tekniken har varit framgångsrik i en ny pilotstudie.

Publicerad den: 2015-02-06

Annons

– Det här är ett intressant koncept och studien är mycket välgjord. Men det behövs större undersökningar för att tekniken eventuellt ska bli etablerad, säger Göran Olivecrona som är kardiolog och överläkare vid Rigshospitalet i Köpenhamn, till Dagens Medicin.

104 patienter från flera olika länder ingick i studien. Alla hade kärlkramp trots läkemedelsanvändning, och ingen bedömdes som en lämplig kandidat för behandling med ballongvidgning eller bypassoperation.

Hälften av studiens deltagare fick istället ett timglasformat nät insatt i ett kort kranskärl på hjärtats baksida, med syftet att smalna av kärlet och minska blodflödet. Därmed skulle blodet omfördelas och istället nå delarna av hjärtmuskeln som drabbats av syrebrist.

Annons
Annons

Resten av deltagarna ingick i en kontrollgrupp där läkarna gjorde ett låtsasingrepp utan att sätta in nätet i krankärlsvenen.

Vid uppföljningen sex månader senare hade 35 procent av patienterna med nät fått minskade symtom av sin kärlkramp, jämfört med 15 procent i kontrollgruppen.

Dessutom såg läkarna att livskvaliteten förbättrades bland dem med trängre kranskärlsven.

Göran Olivecrona har inte själv deltagit i studien, men han påpekar att den aktuella patientgruppen var relativt liten.

Annons
Annons

– Inklusionskriteriet var att en stor del av hjärtmuskeln, minst 25 procent, skulle vara drabbad av syrebrist, ischemi. De patienterna är mycket sällsynta. Om den här tekniken ska nå någon bred användning måste man först se nytta på patienter med mindre uttalad ischemi, säger han till Dagens Medicin.

Han fortsätter:

– Tekniken bör då också jämföras med de behandlingsmetoder som redan kan användas hos de här patienterna, som så kallad dorsalrotsstimulering där man minskar smärtan genom nervstimulering.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-10-10 15:14 (6 år sen)

    Provar på att dricka 'Rödbetsjouice ' för min hälsas skull, märkte att andningen blev bättre! även trött heten blev mindre?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.