Träning och motion

Några minuters träning kan minska risken för hjärtsjukdom

En ny studie från Sahlgrenska akademin och GIH visar att tio minuters träning om dagen kan räcka för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Vid en timmes träning har risken att drabbas av det metabola syndromet helt eliminerats.

erika-sjoo
Publicerad den: 2016-01-25
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

Forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg och GIH (Gymnastik och idrottshögskolan) har studerat hur risken för det metabola syndromet (bukfetma i kombination med riskfaktorer gällande blodfetter, kolesterol, högt blodtryck och nedsatt glukosintolerans eller diabetes typ 2) påverkas av att stillasittande byts ut mot fysisk aktivitet i tre olika intensitetsnivåer.

– Resultatet visar att det räcker med att byta ut stillasittandet mot tio minuters lågintensiv fysisk aktivitet, oftast motsvarande en promenad, per dag för att få en betydande minskad risk för det metabola syndromet. Om den fysiska aktiviteten utförs på medel- eller högintensiv nivå, som vid motion/träning, minskar risken ytterligare, säger Mats Börjesson, professor vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.

10 minuters träning halverar risken

I studien deltog 836 deltagare mellan 50 och 64 år och som alla ingår i den pågående SCAPIS-studien som finansieras av Hjärt-Lungfonden. Med hjälp av en accelerometer (mätgivare) mättes deltagarnas fysiska aktivitet under 14 timmar per dag varav 8 timmar bestod av stillasittande.

Annons
Annons

Forskarna lät undersöka hur risken för det metabola syndromet minskade med fysisk aktivitet på låg, mellan eller hög intensitetsnivå, från att stillasittandet byttes ut mot rörelse i en minut och upp till 120 minuter per dag.

Resultatet visar att vid 10 minuters högintensiv träning per dag har risken att drabbas av det metabola syndromet mer än halverats jämfört med en helt eliminerad risk vid en timmes träning varje dag.

– Det har att göra med att människor som rör på sig så mycket inte längre har de riskfaktorerna som ingår i det metabola syndromet, säger Göran Bergström, professor vid Sahlgrenska akademin och huvudansvarig för hela SCAPIS-studien, i pressmeddelandet.

Annons
Annons

Studien har publicerats i European Journal of Preventive Cardiology. 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons