Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Motion minskar risken för hjärtsvikt

En ny svensk studie visar att motion på måttlig nivå en timme om dagen minskar risken för att drabbas av hjärtsvikt med 46 procent, skriver Läkartidningen.

Publicerad den: 2014-09-05

Annons

Hjärtsvikt är en vanlig och allvarlig sjukdom och risken att dö inom fem år efter diagnos är 30 till 50 procent. Hjärtsvikt står för omkring två procent av de totala vårdkostnaderna i industrialiserade länder.

De svenska forskarna har studerat 39 805 personer i åldrarna mellan 20 och 90 år, som inte hade hjärtsvikt när studien började 1997. Deltagarnas fysiska aktivitet uppskattades i början av studien och följdes sedan för att se hur denna var relaterad till senare risk för att drabbas av hjärtsvikt.

Resultaten visar att den grupp som rörde sig mest på fritiden löpte 46 procent lägre risk att drabbas av hjärtsvikt än de som varit minst aktiva. De som tillhörde lågriskgruppen tränade antingen hårt minst 30 minuter om dagen eller ägnade minst en timme om dagen åt måttlig aktivitet. Exempel på måttlig aktivitet är joggning eller simning.

Annons
Annons

Enligt Kasper Andersen, läkare vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet, kan även motion på ganska låg nivå ge positiva hälsoeffekter.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-09-5 17:21 (10 år sen)

    Och vad är ett exempel på hård träning 30 min om dagen ? mvh Olle


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.