Minska ”det onda” kolesterolet med mullbär

En ny studie visar att människor med höga blodfetter som kompletterar sin kost med mullbär kan sänka sitt totala kolesterol och sitt ”onda” kolesterol, LDL-kolesterolet.

erika-sjoo
Publicerad den: 2016-03-11
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

Studien som är publicerad i tidskriften Journal of Pharmacy and Nutrition Sciences visar att personer med höga blodfetter som lägger till mullbär i sin kost kan sänka sina blodfetter och därmed sitt totala kolesterol. Det skriver Läkare för framtiden på sin hemsida.

Kolesterolet sjönk med mullbär

I studien lät forskarna ge 58 personer med höga blodfetter antingen 45 gram frystorkade mullbär som komplement till sin kost eller inga mullbär alls. Resultatet visar att efter sex veckor hade de personer som åt mullbär sänkt sitt totala kolesterol med 4 procent och sitt LDL-kolesterol med 7 procent jämfört med de som inte åt några mullbär alls.

Kolesterol – det livsnödvändiga fettet

Kolesterol är ett livsnödvändigt fett, som fungerar som en byggsten i alla kroppens celler, där det ingår som en viktig beståndsdel i cellväggen. Kolesterol används också av kroppen för att tillverka livsnödvändiga gallsyror och hormoner.

Annons
Annons

Eftersom LDL-kolesterolets huvudsakliga uppgift är att föra ut kolesterol till vävnaden kan en för hög halt av LDL i blodet leda till att (för) mycket kolesterol fastnar i kärlen och leder till inlagringar, förträngningar och åderförfettning. Detta i sin tur ökar risken för att drabbas av hjärtinfarkt och andra åderförfettningssymtom. LDL-kolesterol kallas därför ofta ”det onda” kolesterolet.

Abstract till studien hittar du här 

Mer om kolesterol 

Frågor och svar om kolesterol 2015

Annons
Annons

Vad är kolesterol? 

Så sänker du kolesterolet

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2016-03-11 14:55 (3 år sen)

  Mycket bra, bara svårt få tag i. Det finns lika bra studier gjorda på Polikosanol med bl.a. koncentrat av pumpafrö som blockerar upptaget av LDL, sä'nker triglyceriderna,
  Innehåller också extrakt av frön från Bockhornsklöver . Sammántaget får man höjning av det goda kolesterolet då LDL minskar.
  Sök på Polikosanol+2, då hittar ni mera information. Köper själv via nätet och det är vädligt bekvämt mot faktura.

 • Avatar monica 2016-07-14 10:56 (3 år sen)

  enligt 12-15 olika dr så behöver vi det dåliga kolesterolet med. LDL. Självklart är vår kropp en duktig kropp. Den vet bäst själv. Vi har fått det av en anledning.


Annons
Annons
Annons