Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Metod mot förmaksflimmer gav god effekt

Annons

Patienter med förmaksflimmer som svarar dåligt på läkemedel kan få mycket god effekt av kateterbaserad ablation. Det visar den hittills största studien på området som publicerats i tidskriften Jama. Kateterablation av förmaksflimmer innebär att en värmeavgivande elektrod förs in i vänster förmak via ett hål i ljumskvenen. Men trots att kateterablation blivit en allt vanligare metod i hjärtsjukvården har det vetenskapliga underlaget varit begränsat till mindre studier.

Nu har ett internationellt forskarlag gjort en förhållandevis stor studie där de undersökt metoden bland 167 patienter som behandlats vid 19 sjukhus i Nordamerika och Europa. Samtliga deltagare, som alla hade paroxysmalt, eller attackvist förlöpande, förmaksflimmer, behandlades med minst ett arytmiläkemedel men med dålig effekt.

Annons
Annons

Två tredjedelar av patienterna lottades till ablation medan resten fick fortsätta med läkemedelsbehandling. Nio månader senare var 66 procent av dem som fått ablation fria från symtom, jämfört med 16 procent i kontrollgruppen, jämfört med 16 procent i kontrollgruppen. Forskarna bakom studien menar att patienter som sviktar på läkemedelsbehandling tidigt bör få behandling med kateterablation.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.