Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Medicinsk yoga för hjärtpatienter

Annons

Förutom sjukgymnastik kan nu hjärtinfarktpatienter få ytterligare hjälp i eftervården. Det handlar närmare bestämt om medicinsk yoga. I en studie med 60 patienter har man kunnat se positiva resultat och utifrån det väljer Danderyds sjukhus i Stockholm att erbjuda medicinsk yoga som rehabilitering för hjärtinfarktpatienter.

Den medicinska yogan innebär ett urval av övningar, meditationer och andningstekniker från kundaliniyoga, som är en flertusenårig yogatradition med rötter i norra Indien och Tibet. Yogaformen har utvecklats vid Institutet för Medicinsk Yoga i Stockholm, som leds av Göran Boll. Han menar att den röda tråden genom yogan är andningen.
– När de andas på det här sättet så syresätts kroppen väldigt effektivt, samtidigt som den slappnar av väldigt djupt, som gör att kortisolnivåerna sjunker.

Annons
Annons

Nivåerna av kortisol, ett stresshormon, har mätts under en studie vid hjärtintensiven på Danderyds sjukhus. När resultaten presenterades i november kunde man se att rehabilitering med medicinsk yoga hade signifikant positiva effekter på patienter som drabbats av hjärtinfarkt.

Och eftersom yogapatienterna fick sänkta blodtryck och minskade stressnivåer, kommer Danderyds sjukhus som första sjukhus i Norden att reguljärt erbjuda medicinsk yoga i hjärtrehabiliteringen med hjärtinfarktspatienter.
– Det här är ett komplement till hjärtrehabiliteringen, säger sköterskan Maria Nilsson, på Danderyds sjukhus som även ledde studien.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.