Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

”Mättade fetter utgör ett hot mot den sjunkande hjärtkärldödligheten”


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-11-10

Annons

Det råder delade meningar om huruvida höjda kolesterolvärden är farliga för hälsan eller inte. Åsikterna går isär vilket skapat enorma diskussioner i media.
Netdoktors expert Anders G Olsson, seniorprofessor i invärtes medicin, menar att svenskar hittills varit duktiga på att välja mat som sänker kolesterolet – så pass att kolesterolhalten sjunkit med nästan en millimol i den svenska befolkningen.

– Detta är glädjande och har också åtföljts av en kraftigt minskad dödlighet i hjärtkärlsjukdom i Sverige. De senaste årens stigande popularitet att använda mer mättade fetter såsom smör och grädde i matlagningen utgör därför ett hot mot den glädjande trenden med sjunkande hjärtkärldödlighet.


Samtidigt menar Anders G Olsson att kolesterol inte förtjänar att vara ett kontroversiellt ämne då framstående forskare över hela världen är överens om att högt kolesterolvärde kan leda till hjärt-och kärlsjukdomar och död.

Annons
Annons

– Att ett förhöjt kolesterolvärde hör till de viktigaste riskfaktorerna för hjärtinfarkt och hjärtkärlsjukdom har länge stått klart. Höjda kolesterolvärden ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom och att dö i förtid i cirkulationsorganens sjukdomar. Tydligast ser man detta hos människor som fötts med högt kolesterol på grund av en rubbad kolesterolomsättning i kroppen, i dessa fall drabbas unga, både män och kvinnor av för tidig kärlsjukdom.


Är höga kolesterolvärden farligt eller ofarligt? Idag, klockan 13.30 chattar Anders G Olsson om kolesterol på Netdoktor.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.