Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Maskin för hjärt-lungräddning får högsta betyg

Ambulanser utrustade med maskiner som utför bröstkompressioner kan bli framtidens livräddare. Svensk forskning visar att maskinen är fullt jämförbar med hjärt-lungräddning utförd av sjukvårdare, men har högre uthållighet.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-05-23
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Under året har redan Region Gävleborg utrustat alla ambulanser och akutmottagningar med maskiner som utför bröstkompressioner vid hjärt-lungräddning. Med hjälp av en sugkopp på bröstet komprimeras och ventileras bröstkorgen för att upprätthålla blodcirkulationen. Detta ska vara minst lika bra som sjukvårdare. Istället kan personalen fokusera mer på patienten.

– Vi vet att manuella kompressioner ger ett blodflöde som är ungefär 30 procent av det normala. Det krävs mycket för att orka ge bra kompressioner medan mekaniska kan pågå mycket längre då de drivs av elektricitet, säger Sten Rubertsson, professor i anestesiologi och intensivvård vid Uppsala universitet och överläkare vid Akademiska sjukhuset.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons