Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Längre väntan på ambulans

Annons

I genomsnitt tar det tre minuter längre i dag än för sex år sedan för ambulanser att komma fram när någon fått hjärtstopp. Medianinsatstiden är i dag nio minuter, enligt nya siffror från Hjärtstoppsregistret. Mårten Rosenqvist, professor vid Karolinska Institutet, anser att detta är ett mycket allvarligt problem, eftersom dödligheten ökar för varje minut.
– Man brukar säga att för varje minut som går så är dödligheten tio procent, det vill säga efter dem minuter är dödligheten 50 procent, och efter tio minuter är i princip alla människor döda, säger Mårten Rosenqvist.

Under de senaste åren har det blivit allt vanligare med så kallade hjärtstartare, defibrillatorer, som placeras ut i samhället. Eftersom varje minut är dyrbar när ett hjärta stannar är det även&nbspav stor betydelse&nbspatt&nbspräddningspersonalen är snabbt på plats. På många håll runt om i landet samverkar räddningstjänst och ambulans, men i tre av tio kommuner finns det inga avtal som gör det möjligt, visar en undersökning från Hjärt-Lungfonden. Vad som är orsakerna till att väntetiderna på ambulans har ökat kan man endast spekulera om.
– Det finns flera orsaker. Man kan tänka sig att det kanske finns färre ambulanser i dag än vad det fanns tidigare. De ambulanser som finns kanske har mer att göra, fler andra uppdrag än vad de hade tidigare. Man kan också tänka sig för storstäder att trafikintensiteten har blivit högre, som gör att man har svårare att komma fram, säger Mårten Rosenqvist, professor vid Karolinska Institutet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.