Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Låg blodsockernivå minskade hjärt-kärlrisken


Publicerad den: 2009-05-27

Annons

En metastudie gjord i Storbritannien visar att intensiv kontroll av blodsockernivån för diabetiker minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar. Att det finns en koppling mellan diabetes och hjärt-kärlsjukdomar är sedan länge känt. Det har dock hittills varit oklart om en hård kontroll av långtidsblodsockret, HbA1c, hos personer med typ 2-diabetes minskar risken för att diabetespatienter ska drabbas av olika hjärt-kärlsjukdomar.

Nu visar studien, som presenterades i det senaste numret av tidskriften Lancet, att de patienter som behandlats mer intensivt för att hålla nere sitt blodsocker hade ett HbA1c som var 0,9 procent lägre än de som inte fick samma behandling. Intensiv kontroll ledde till 17 procent färre hjärtinfarkter samt 15 procent färre fall av kranskärlssjukdom jämfört med dem som fick standardbehandling. Det gick inte att se någon skillnad i antalet strokepatienter eller dödsfall mellan grupperna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.