Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kvinnors hjärtvård lyfts

Kvinnor får lägre andel effektiv medicin mot förmaksflimmer, trots att de är extra utsatta jämfört med män. Det skriver bland andra Alexandra Charles, Lill Lindfors och Karin Schenck-Gustafsson i en debattartikel.

Publicerad den: 2015-03-09

Annons

Förmaksflimmer ger en kraftigt ökad risk för stroke. Forskning visar att kvinnor löper 18 procent högre risk att drabbas av stroke vid förmaksflimmer, ändå får de en lägre andel förebyggande och effektiv medicin.

Konsekvensen av underbehandlingen är tydlig, årligen drabbas närmare 10 000 kvinnor av stroke och närmare en tredjedel har förmaksflimmer. Det skriver bland andra Lill Lindfors, Alexandra Charles och Karin Schenck-Gustafsson i en debattartikel i Svenska dagbladet. Att det 2015 förekommer tydliga genusorättvisor inom ett av hjärtsjukvårdens största områden är oacceptabelt, påpekar författarna.

Nu vill de slå ett extra slag för att fler kvinnor får tillgång till bästa strokeförbyggande behandling, genom att upplysa och informera om kvinnors hjärthälsa. Därmed hoppas de att fler kvinnor med flimmer börjar ställa krav på sina landsting för att få effektiv strokeförebyggande behandling.

Annons
Annons

De vill även att sjukvården ska ta ett större ansvar och börja upplysa kvinnor med hjärtflimmer om dagens moderna mediciner, vilka möjligheter som finns och vad fördelarna och nackdelarna är med alternativen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.