Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kön, ålder och utbildning avgör vilken hjärtvård du får

”Hjärtsjukvården behöver bli mer jämlik” skrev några representanter från kvalitetsregistret Swedeheart och andra organisationer i en debattartikel på Alla hjärtansdag i söndags med anledning av en ny rapport som lades fram. Rapporten visar att det finns stora brister i hjärtsjukvården beroende på kön, ålder och var man bor.
Annons

Swedehearts årsrapport för 2015 visar att det råder stora brister i jämlikhet beroende på kön, ålder, var man bor, disponibel inkomst, utbildningsnivå och samsjuklighet när det kommer till akut hjärtvård. Är man äldre, kvinna och har låg inkomst eller utbildningsnivå och får akut hjärtinfarkt ökar risken att vårdas utanför för ändamålet specialiserade avdelningar.

Rapporten visar också att omhändertagandet efter det akuta vårdtillfället är otillräckligt.

Hjärtsjukdom vanligaste dödsorsaken

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver representanter från Swedeheart, Hjärtförbundet, VIC och Riksförbundet HjärtLung att det är mycket bekymmersamt att regeringen ännu inte gett något besked om man har för avsikt att fortsätta stödja det kvalitetsregister som finns för hjärtsjukvården. Kvalitetsregistret skulle enligt debattförfattarna kunna få bukt med den ojämlika hjärtvården.

Annons
Annons

Antalet hjärtinfarkter har de senaste åren minskat men fortfarande hör hjärtsvikt, hjärtinfarkt och andra hjärtsjukdomar till de absolut vanligaste diagnosgrupperna inom svensk sjukvård. Trots förbättrade behandlingar avlider nästan en tredjedel inom en månad efter att de fått hjärtinfarkt.

Debattförfattarna betonar att hjärt-kärlsjukdom fortfarande är den vanligaste dödsorsaken hos både kvinnor och män i Sverige.

Kräver ekonomiskt stöd för kvalitetsregister

Swedehearts årsrapport konstaterar att den akuta hjärtsjukvården i Sverige är i världsklass jämfört med andra länder men att det råder betydande brister i jämlikhet, både inom och mellan landstingen. Långt ifrån alla sjukhus klarar av att ge sina patienter med akut hjärtinfarkt behandling inom rekommenderad tid och det finns patienter som får vänta i flera dagar innan kranskärlsröntgen genomförs.

Författarna till debattartikeln skriver att ”Det är nu mycket oroande att regeringen ännu inte lämnat besked om staten ska fortsätta stödja förbättringsarbetet i vården” och att man kräver politiskt tydlighet om ekonomiskt stöd för kvalitetsregister.

Annons
Annons

Har du upplevt ojämlikheter i hjärtvården? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet

Ladda ner Swedehearts årsrapport från deras webbplats 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-02-19 00:11 (8 år sen)

    Ja sjukvården i Sverige blir bara sämre och sämre, tro mig jag vet och har erfarenhet, vissa bryr sig inte, lyssnar inte, tar en inte på allvar!!!
    Det gäller att leta för att hitta rätt vård och det är jobbigt när man är sjuk! Nä har inte mycket till övers för svensk sjukvård, sorry! Man är försökskanin för läkemedel bara..... nu är det alternativvård som gäller! Men det kostar!

  • Avatar 2016-02-18 10:34 (8 år sen)

    Maria du har tydligen inte haft hjärtinfarkt i Sverige. Säga vad man vill om landstings-sjukvården men när det verkligen gäller så ställer dom upp.
    Egen erfarenhet av hjärtinfarkt och näthinneavlossning.

  • Avatar Tidigare användare 2016-02-17 17:41 (8 år sen)

    Att man kan välja vård i andra EU länderna vet vi, men i USA som inte är med i EU får man väl betala själv och amerikansk sjukförsäkring får bara amerikanarna.

    Att ta sig till USA för vård låter omständigt och tar ohyggligt lång tid. Du bor förmodligen i USA.

  • Avatar Tidigare användare 2016-02-17 16:17 (8 år sen)

    Inte bara hjärtsjukdomar, utan sjukdomar i allmänhet. Klassiska kvinnosjukdomar ses på med oseriösa blickar. Vissa kvinnosjukdomar är inte ens erkända som seriösa sjukdomar/diagnoser.

    Jag vänder mig mer och mer till vårdgivare i USA. Svensk sjukvård är ett skämt.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons